Home

Linzen en prei: simpel. Te simpel om te bloggen. Of eigenlijk ook niet. Zijn we niet allemaal juist op zoek naar simpele recepten waarbij we niet te hard hoeven na te denken en die verrassend lekker zijn? Dit recept uit ‘Handboek Ecologische Voeding’ van VELT beslaat in het boek maar een paar vierkante cm. Kan niet anders als poepsimpel zijn. Daar gaan we dan.

Afbeelding

 

De prei wordt in dit gerecht gestoomd, waardoor die al zijn smaak en voedingsstoffen bijhoudt. Bovendien hoef je er niet naar om te kijken. Gewoon in de pot gooien en hoogstens eens een keer proeven of ie gaar is. De linzen en de dressing vereisen al even weinig expertise en wanneer alles klaar is, gooi je het gewoon samen. En het is nog gezond ook. De prei heeft niets van zijn goede eigenschappen verloren en linzen zijn op zich al gezondheidsbommetjes. Ik verwarmde er een restje zilvervliesrijst van de vorige dag bij (nog eens gezond, zeg), maar met wat gebakken aardappel of puree lijkt het mij ook perfect samen te gaan.

Afbeelding

Eet je dit het liefst warm, lauw of koud; het kan allemaal.

RECEPT

Ingrediënten

– 3 à 4 kleine preitjes, of 2 grote
– 1 kop linzen (Puy linzen smaken hierbij erg lekker)
– takje tijm
– takje bonenkruid
– 1 laurierblad

Voor de vinaigrette:
– 6 eetlepels neutrale olie (zonnebloem, arachide, maïs)
– 1 eetlepel wijnazijn
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– 1 theelepel mosterd
– peper en zout

Bereiding

– Kook de linzen gaar in water met tijm, laurier en bonenkruid. Voor Puy linzen heb je 2 hoeveelheden water nodig voor 1 hoeveelheid linzen en ze zijn gaar in 40 minuten.
– Verwijder het donkergroene gedeelte van de prei (bijhouden voor bijvoorbeeld soep!) en snij de rest in stukken van 1 à 2 cm.
– Stoom de prei beetgaar. Heb je een pot (of stoommandje) die op de linzenpot past, is dat ideaal voor de energiebesparing, maar anders kan een tweede pot, een stoomoven of desnoods de microgolfoven ook.
– Ondertussen maak je de vinaigrette door alle ingrediënten simpelweg met elkaar te mengen.
– Meng de linzen met de prei en giet de vinaigrette erover. Gebruik niet meteen al de vinaigrette! Begin met de helft en voeg toe naar smaak.
– Warm of lauw is dit gerecht heel lekker, maar twijfel vooral niet om het de volgende dag koud mee te nemen in je brooddoos.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s