Home

Ik hou van champignons. Het is één van die groenten waarin je het bos proeft. Ze zijn lekker in salades, tomatensaus of ovenschotels, maar komen het best tot hun recht als ze gewoon gebakken worden met niet te veel poespas. Er is echter één groente die het nog beter doet en dat is het broertje van de champignon: de oesterzwam. Zo, zo, zo lekker (en in de reclame bij de groenteboer vandaag, yes). Het feit alleen al dat je ze in stukken scheurt in plaats van te snijden; ik word er vrolijk van. En dan die geur eens ze de pan uit komen. Met mijn ogen dicht waan ik me in een boomhut midden in het bos in plaats van in mijn keuken met dampkap die het plezier helaas gedeeltelijk wegneemt. De walnotenolie die erover gaat, zorgt voor nog wat extra bossigheid en de citroen zorgt voor verfrissing. Peterselie erbij is een must!

Afbeelding

Ik zou kilo’s van die zwam kunnen eten, maar voor een volwaardige maaltijd maakte ik er toch maar veggieburgers bij. Meer bepaald gierst-linzen-burgers met zonnebloempitten. Gierst? Nee daar maken ze geen bier van, dat is gerst. Gierst is een andere graansoort, eentje die glutenvrij is. Het geheel werd een papje dat goed genoeg aan elkaar plakte om burgers van te bakken. Rode splitlinzen vallen snel uit elkaar en zijn dus een goed plakmiddel. Maar heb je andere linzen in huis, lukt dat ook. Laat ze dan goed lang koken. Voor de kruiding van de gierst-linzenmengeling liet ik me inspireren door de Nepalese dahl: een linzensoep die ze serveren bij rijst. De zonnebloempitten die ik erbij deed, zorgen voor van krokantheid, maar eender welke noten of pitten zouden er goed bij smaken. Vergeet zeker het groensel niet (ik gebruikte koriander en lente-ui), want wat zou een burger zijn zonder groensel?

Afbeelding

RECEPT

Ingrediënten 

Burgers:
– 1 kopje gierst
– 1/2 kopje linzen (rode splitlinzen doen het goed)
– ongeveer 3 kopjes water (kijk op de verpakking van de gierst en linzen)
– 4 teentjes look, fijngesneden
– 2 uien, fijngesneden
– 1 handvol zonnebloempitten, geroosterd
– 1 theelepel komijnzaadjes
– 2 theelepels kurkuma
– 1 handvol groensel (koriander, peterselie, lente-ui,…) , gehakt
– peper en zout
– olie om in te bakken

Gebakken oesterzwammen:
– 1/2 kilo oesterzwammen
– 1 teentje look
– 2 eetlepels peterselie, gehakt
– sap van 1/2 citroen
– 2 eetlepels walnotenolie
– zwarte peper en grof zout
– een kom sla

Bereiding 

Burgers:
– Kook de gierst en linzen klaar in water. Je kan beiden in dezelfde pot gaar koken, kijk daarvoor naar de kooktijd op de verpakkingen, zo weet je wanneer de gierst in het water moet en wanneer de linzen. Voeg zout en kurkuma aan het kookwater toe.
– Verhit intussen 2 eetlepels olie in een pan en rooster daarin de komijnzaadjes tot ze geur afgeven.
– Doe de ui bij de komijnzaadjes en doe 2 minuten later hetzelfde met de look. Laat een 10-tal minuten bakken tot de ui zacht is.
– Wanneer de gierst en linzen bijna gaar zijn en er nog en beetje water in de pot zit, mag je die al afzetten. Het water zal nog opgenomen worden.
– Voeg het uimengsel toe aan de gierst en linzen en laat een tijdje aan de kant staan, zodat de smaken goed opgenomen kunnen worden. Zo zal het mengsel ook wat opstijven, zodat het makkelijker wordt om vaste burgers te maken.
– Voeg de geroosterde zonnebloempitten, het groensel en peper en zout toe en proef.
– Als de smaak goed zit, verhit dan olie in een pan.
– Maak met je handen of met twee lepels balletjes van het mengsel en druk die plat in de pan.
– Draai voorzichtig met een spatel om, zonder brokken te maken.
– Serveer warm (je kan ze makkelijk in de pan terug opwarmen als dat nodig is).

Oesterzwammen:
– Veeg de oesterzwammen schoon met een doekje. Was ze vooral niet met water, want dat nemen ze op als een spons. Scheur de grote exemplaren in stukken.
– Verhit olie in een pan.
– Doe de helft van de zwammen met de helft van de look in de pan. Gooi je alles er ineens in, dan zullen ze eerder stoven dan bakken. Eens ze gaar zijn, haal je ze eruit. Doe dan hetzelfde met de tweede helft en als ook die klaar zijn, gooi je de eerste helft er weer bij.
– Strooi de peterselie er over en kruid met peper en zout
– Serveer de oesterzwammen op de sla en giet er wat citroensap en walnotenolie over. Strooi er nog wat extra versgemalen peper en grof zout over.
– Inhaleer eerst diep met je neus boven de kom voor je begint te eten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s