Home

Ik hou van elke gelegenheid die roept om uitgebreid ontbijt. Zondagen staan bij mij sowieso garant voor omvangrijke ontbijttafels, maar op dagen als Pasen doet zowat iedereen eraan mee. Zelfs de koppigste voor-mij-alleen-een-goei-straffe-tas-koffie-drinkers schuiven op Pasen mee aan tafel en laden hun bord vol met alles wat de mama gekookt (of bij de bakker gehaald) heeft. Eerst een verse pistolet met kaas of een zachtgekookt eitje, en dan eentje met een geplet paasei tussen. Als je geluk hebt, is er zelfs iemand moedig genoeg geweest om vroeger op te staan en appelsienen te persen. Meer moet dat eigenlijk niet zijn.

AfbeeldingAfbeelding

Nee, meer moet dat inderdaad niet zijn, maar het mag wel. Meer vers, meer vitamine, meer groente, dat mag het van mij zeker zijn. Er is niks mis met groenten als ontbijt en de Engelsen weten dat al lang. In hun English breakfast zitten tomaten en champignons en dat dat smaakt ’s morgens! Het is wel een vettig goedje, zo’n English breakfast. Behalve om een kater weg te werken, zou me dat toch wat te zwaar op de maag liggen. Maar de basis zit goed, dus maakte ik er gewoon een gezonde en vegetarische versie van.

Afbeelding

Fried egg werd ei in een potje met dragon. Fried tomatoes werden gegrilde kerstomaatjes en fried mushrooms werden gebakken oesterzwammen met peterselie. Fried sausages werden vegetarische worstjes van kikkererwten en pinda. En bonen in tomatensaus bleven bonen in tomatensaus, maar dan vers. Om in de Engelse sfeer te blijven, kwamen er ook nog scones bij: verse theebroodjes met zure room en verse rabarbermousse. En paaseieren, uiteraard paaseieren.

AfbeeldingAfbeelding

En dus stond ik op stille zaterdag bonen in tomatensaus te koken en worsten te draaien. Want opstaan om 6u, daar is Pasen nu ook weer niet voor gemaakt. ’s Ochtends stond ik dan oesterzwammen te bakken en eieren in potjes te breken, terwijl mijn mama zorgde voor verse scones. Eieren, tomaten en scones werden de oven in gepropt en het krukje kreeg tijdelijk een bestemming als pannenrek. Druk druk druk in de keuken.

Afbeelding

Ik heb ze in elk geval niet gemist, die pistolets.

 

Afbeelding

RECEPT

De gegrilde tomaatjes waren simpelweg kerstomaatjes met een scheut olijfolie en peper en zout in de oven. De oesterzwammen werden gebakken, zoals ik dat hier ook al deed: https://soppafest.wordpress.com/2014/04/14/gierst-linzen-burgers-met-bos/ Dan heb ik dus nog volgende receptjes voor jullie:

– Bonen in tomatensaus
– Kikkererwten-pinda-worstjes
– Ei in een potje
– Scones
– Rabarbermousse

Wil je het als ontbijt serveren, maak dan de worstjes, de bonen en de rabarbermousse de dag op voorhand. Tenzij je een wel heel vroege vogel bent.

BONEN IN TOMATENSAUS

Ik gebruikte black eyed peas -niet de band, de bonen- maar andere bonen kunnen ook. Gebruik bij voorkeur gedroogde, want bonen uit blik zijn meestal al helemaal plat gekookt en bovendien zit er meestal wel wat meer in je blik dan alleen maar bonen (zout, zuiker, bewaarmiddelen).  De tomaten kwamen wel uit blik, want helaas hebben de tomaten die hier op dit moment in de rekken liggen weinig tot geen smaak. Als je kan (in de zomer of als je bijvoorbeeld in Italië woont), gebruik dan verse.

Ingrediënten
– 50 gram gedroogde bonen, een nacht geweekt
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 1 teentje look, fijngesneden
– 1 blik tomatenstukjes
– 1 laurierblad
– takje tijm
– theelepel provençaalse kruiden
– peper en zout

Bereiding
– Giet het weekwater van de bonen weg en spoel de bonen onder stromend water.
– Verhit de olijfolie in een pot en stoof de uien met de look tot ze glazig zijn, een 5-tal minuten.
– Voeg de tomatenstukjes, laurier en tijm toe en breng aan de kook.
– Voeg de bonen en provençaalse kruiden toe. Wanneer de saus weer kookt, draai dan het vuur laag en laat een uurtje pruttelen. Tomaten uit blik hebben die tijd nodig om hun zurige smaak te verliezen en de bonen hebben ook wel even nodig om te garen. Gebruik je toch bonen uit blik, voeg ze dan pas tegen het einde aan de saus toe.
– Kruid met peper en zout en proef.
– Bonen in tomatensaus kunnen ook alleen hun mannetje staan, bijvoorbeeld op een sneetje toast.

KIKKERERWTEN-PINDA-WORSTJES

Ook hier genieten gedroogde kikkererwten weer de voorkeur, vanwege de toevoegingen in blikken. Als smaakmaker gebruikte in Worcestershire sauce (woesjestersoos), omdat die mij aan Engeland doet denken en ik wilde in de sfeer blijven. Bovendien wordt die vooral bij vlees gebruikt en we zijn tenslotte worstjes aan het maken. Strikt genomen zijn de worstjes dan wel niet meer vegetarisch, want er zit ansjovis in (ontdekte ik achteraf). Vervangen door sojasaus kan dus ook. Ik heb graag het krokante van de pindanoten in de worstjes, maar zorg er toch voor dat de pindanoten fijn genoeg gestampt zijn. Anders vallen de worstjes namelijk sneller uiteen.

Ingrediënten
– 50 gram gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt of een blik gekookte kikkererwten
– 1 ui, (heel) fijn gesnipperd
– 2 teentjes look, (heel) fijn gesnipperd
– 2 eetlepels Worcestershire sauce
– mespunt gerookte paprikapoeder
– handvol pindanoten, fijngestampt in de vijzel
– eetlepel sesamolie
– handvol verse peterselie (of ander groen), fijngesnipperd
– peper en zout
– olie om te bakken

Bereiding
– 
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt: giet het weekwater weg, spoel de kikkererwten en kook ze dan in water gaar.
– Laat de kikkererwten (zowel voor zelf gekookte als die uit blik) goed uitlekken en maal dan tot een pasta in de blender of keukenmachine.
– Verhit wat olie in een pan en bak de uien. Voeg ook de look toe en bak samen tot de uien een bruin kleurtje krijgen. Blus met woesjestersoos.
– Voeg de fijngestampte pindanoten toe en kruid met peper en zout.
– Zet de pan af en voeg het mengsel toe aan de kikkererwtenpasta.
– Voeg ook de peterselie en sesamolie toe en meng het geheel goed onder mekaar.
– Proef en voeg eventueel peper en zout toe (er mag wel wat in).
– Kneed met je handen tot worstjes.
– Zijn ze pas voor morgen, zet ze dan zo in de koelkast.
– Om te bakken, verhit royaal olie in een pan en leg de worstjes erin. Ze zijn niet zo stevig als echte worstjes, dus ga niet met de pan schudden om ze om te draaien. Gebruik liever een spatel of een vork.
– Bak tot ze een mooi bruin korstje hebben.

EI IN EEN POTJE

Ingrediënten
– 1 ei per persoon
– theelepel verse dragon per persoon (bieslook is ook lekker), fijngesneden
– peper en zout

Bereiding
– 
Verwarm de oven voor op 180°C
– Breek 1 ei in elk vuurvast potje.
– Voeg dragon, peper en zout toe en roer voorzichtig rond, zonder de dooier te breken.
– Zet in de oven voor ongeveer 10 minuten. Controleer regelmatig: het eiwit moet gestold zijn, maar de dooier mag zacht blijven. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe je je eitje wil.

SCONES

Jarenlang maakt ons mama deze theebroodjes al op zondagochtend voor ons klaar. Nooit aangekondigd, dus als ik wakker word en scones in de oven ruik, ben ik instant gelukkig.

Ingrediënten
– 
350 gram bloem
– 25 gram suiker
– 1 zakje bakpoeder
– 1 theelepel zout
– 100 gram boter
– 1 ei
– 1 1/2 dl melk

Bereiding
– 
Verwarm de oven voor op 200°C
– Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout.
– Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de bloem.
– Klop het ei en de melk onder elkaar en voeg het mengsel toe aan de bloem. Kneed tot een deegbal.
– Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed tot het niet meer plakt.
– Rol het uit tot 1 cm dik en steek er met een glas rondjes uit.
– Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier en schuif ze in de oven.
– Na 15-20 minuten zullen ze lichtbruin en (hopelijk) mooi gerezen zijn.
– Laat even afkoelen op een rooster.
– Scones zouden scones niet zijn zonder iets romigs en iets fruitigs. Wij gingen voor zure room en verse rabarbermousse.

RABARBERMOUSSE

We hebben zelf in de tuin een bescheiden plant staan en het seizoen is weer daar, hoera. Vroeger aten we rabarberstengels rauw uit de hand, met een potje suiker om in de dippen. En maar bijvullen dat potje, want zuur is rabarber wel. Tegenwoordig maken we er meestal rabarbermousse van. Heerlijk bij de yoghurt of op de boterham.

Ingrediënten
– 
4 stengels rabarber, in stukken
– 2 eetlepels suiker
– 3 cm gember, geraspt

Bereiding
– 
Doe alles samen in een kom met deksel en zet 4 minuten in de microgolf op volle kracht.
– Roer een keer door en zet nog een 4-tal minuten terug. Dit keer maar op halve kracht, anders kookt het over.
– Test even of de rabarber plat is. Als dat het geval is, laat dan afkoelen.
– Of laat niet afkoelen en eet het warm, zo met de lepel uit de pot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s