Home

Het was stralend weer. Ik had mijn broek ingeruild voor een short en zat met blote schouders en zonnebril door een boek te bladeren. Ideetjes voor frisse salades die avond verstoorden mijn gedachten en ik keek snel even om naar de kruidentuin. Bieslook, dacht ik, ja die mag mijn slaatje straks wel opfrissen. Even later sprongen we de fiets op voor een tochtje, want zulk weer roept naast salades en ijsjes ook om getrappel. Heerlijk.

Tot de eerste druppels op mijn blote benen spetsten. Tot we onder een afdak van een kapelletje verslagen stonden te kijken naar andere fietsers die wel een regenjas bij hadden. Of die er ook geen hadden, maar waarschijnlijk bijna thuis waren. Wij, daarentegen, wij hadden net het middelste knooppunt van ons lijstje bereikt. Net in het midden van onze tocht hadden ze ons gehad, die weergoden, op het verste punt. Maria in het kapelletje achter ons leek het niet te deren, want een half uur later stonden we daar nog te koekeloeren. We besloten dan maar de stortbuien te trotseren en een uur later kwamen we met stramme benen en lekkende kleren thuis aan. Verkleumd. Soep, dat hadden we nodig.

Afbeelding

Een slaatje? Neenee. Die waren al naar een verre uithoek in mijn hersenpan verdrongen en enkel soep zou de ledematen nog verwarmen. Eentje met wortels, want die lagen nog in de kelder. En linzen, want die passen zo goed bij wortels. En zo staat er in mama’s receptenverzameling een ‘Linzensoep op Perzische wijze’ die me wel aansprak. Met komijn en citroen. En dat smaakte. Take that, weergoden.

Afbeelding

Vroeger aten wij soep met backerbsen (of eigenlijk backerbsen met soep), van die super vettige bollekes die je snel uit de soep moest vissen, want anders werden ze week. En dan een nieuwe lading erin kieperen. Waarom die naam in het Duits was, weet ik ook niet. Maar dat ze vettig waren, dat weet ik wel. Glanzende lippen kreeg je ervan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Op My New Roots, één van mijn favoriete blogs, zag ik een keer een variatie daarop: croutons, gemaakt van kikkererwten. Wat minder vettig en KEI lekker. Wat een ontdekking. Geniaal is ze, Sarah Britton van My New Roots. Hier zie je haar recept: http://www.mynewroots.org/site/2014/01/gold-rush-soup-chickpea-croutons/

Afbeelding

En dan deed ze ook nog eens gerookt paprikapoeder (Pimenton De La Vera) bij de croutons, mijn favoriete kruid. Die geur als je het potje open doet, hmm, alsof je boven een kampvuur hangt. Het geeft je gerechten ook een zalig rokerige smaak. Oppassen wel, want het is pikant. Maar het is zó lekker, eigenlijk zou iedereen zo’n potje in huis moeten hebben. Dus mocht je nog eens in Spanje (of bij Dille & Kamille, maar dat is minder romantisch) zijn, slaag dan zeker een voorraadje in.

Afbeelding
RECEPT

WORTEL-LINZEN-SOEP

Ingrediënten
– 2 eetlepels olie
– 1 grote ui, grof gesneden
– 3 teentjes look, grof gesneden
– 2 laurierbladen
– 1/2 theelepel komijnzaadjes
– 1/2 theelepel gemalen komijn
– 7-tal wortels, in grove plakken
– 150 gram rode splitlinzen
– 1 theelepel gemalen kurkuma
– sap van 1 citroen
– peper en zout
– bouillon (of water en een bouillonblokje)

Bereiding
– Verhit de komijnzaadjes, gemalen komijn en laurierbladeren in wat olie in een grote kookpot tot ze geur afgeven.
– Voeg de ui en look toe en stoof tot die glazig zijn.
– Voeg de wortels en linzen toe en stoof even mee.
– Giet genoeg bouillon over het geheel, zodat de groenten ruim onder staan (de linzen nemen heel wat vocht op) en voeg de kurkuma toe.
– Laat op een zacht vuurtje pruttelen en proef na 20-30 minuten of de linzen en wortels gaar zijn. Mix dan de soep lang genoeg, zodat ze een romige structuur krijgt.
– Voeg het citroensap, peper en zout toe.
– Proef en kruid eventueel bij.

KIKKERERWTENCROUTONS

Ingrediënten
– 
1 blik kikkererwten (of 50 gram gedroogde, een nacht geweekt en gaar gekookt)
– 1 theelepel gemalen komijn
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder
– 1/2 theelepel lookpoeder (ik had dat niet in huis, maar als Sarah Britton zegt dat dat lekker is, dan is dat lekker)
– 2 eetlepels kokosolie
– 1/2 theelepel grof zeezout
– 1/2 theelepel versgemalen peper

Bereiding
– 
Verwarm de oven voor op 200°C.
– Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken. Leg ze op een handdoek en dep droog.
– Doe ze in een grote platte ovenschotel en meng er de olie en alle kruiden onder. Je kan alles ook onder elkaar mengen in een kom en ze dan bakken op een bakplaat met bakpapier op.
– Zet in de oven en schud regelmatig eens door mekaar.
– Haal de croutons er na 25-35 minuten uit, wanneer ze goudbruin en krokant zijn.
– Ze zullen nog wat krokanter worden eens ze uit de oven zijn, dus wanneer ze eruit komen, mogen ze nog wat zacht zijn.
– Laat even afkoelen en versier er je favoriete soep mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s