Home

Vorige week las ik in de krant dat wij Belgen in 2013 gemiddeld 40,54 kg verse groenten consumeerden. 12,49 kg daarvan zouden wortels en tomaten zijn. Met andere woorden: meer dan een vierde van de groenten die we eten, bestaat uit wortel en tomaat. Boehoe, saaie Belgen. Niet dat ik iets tegen wortels en tomaten heb, integendeel. Maar waar is ons gevoel voor afwisseling en avontuur? We worden nu in de supermarkt natuurlijk ook niet echt aangemoedigd om uit onze comfort zone te stappen. De tomaten, paprika’s, wortels en komkommers staan altijd in te spotlight de show te stelen, met hun glimmende huidjes en pak-me-beet-kleuren. Je zou voor minder.

AfbeeldingAfbeelding

In de ‘vergeten groentenhoek’ van de GB daarentegen stond een tijdje terug alleen een bak met een paar zielige pastinaakjes. Schorseneren of knolselder hadden daar best nog wel bij gemogen. De goede bedoeling was er, maar qua marketing kan dat toch wat beter. Het gros van mijn vrienden vertoont toch ook enige frons bij het horen van peterseliewortel, warmoes of aardpeer. Is dat eetbaar, zoiets? Ik word er altijd blij van als ik iemand kan verrassen met een onbekend pareltje als pastinaak of wat blaadjes postelein. Maar het kan nog avontuurlijker.

AfbeeldingAfbeelding

Het bos en de berm staan namelijk ook vol met eetbare planten, waaraan de marketinghype voorbij is gegaan en die wij dus niet als groenten zien. Nochtans zijn vitaminebommen als brandnetel, weegbree en zevenblad heerlijk. Om nog maar te zwijgen van de bloemen van de dovenetel. Lekker dat dat is! Dat heb ik maandag allemaal mogen ontdekken tijdens een workshop ‘Koken met wilde groenten’, met Christel van Sigurya. Christel had een hele verzameling planten bij, die me allemaal wel bekend voorkwamen, maar waarvan ik niet wist dat je ze op kon eten.

AfbeeldingAfbeelding

 

Ze vertelde over crumble van Japanse duizendknoop, meidoornsiroop en zevenbladsoep. Ze ging door over bitterkerssalade, pinksterbloemsoep en viooltjes om je bord te versieren.Daarna gingen we zelf aan de slag. Iedereen maakte een gerechtje en aan het einde van de avond konden we alles proeven. Toegegeven, koken met wilde planten is natuurlijk wel makkelijk als iemand anders ze voor je plukt.

Afbeelding Afbeelding

Maar de jager-verzamelaar in mezelf is herrezen en gisteren zijn mama en ik al op pad geweest om te ontdekken wat er bij ons in de buurt te sprokkelen valt. We vonden vooral veel brandnetels, maar verder ook weegbree, Japanse duizendknoop, paardenbloemknopjes en verschillende bloemen. ’s avonds stond er dan ook spinazie- en brandneteltaart met een wilde salade op het menu.

Afbeelding

Een paar van mijn wilde plantenfavorietjes (alle credit aan Christel Vanderheyden):

RECEPT

PESTOCAKE

Ingrediënten
180 gram bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 100 ml melk
– 50 ml olijfolie
– 100 gram verse pesto (recept volgt)
– 100 gram gruyerekaas
– 3 eieren
– 50 gram zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
– 1 handvol pijnboompitten, geroosterd

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180°C
– Doe de eieren in een kom, samen met de melk en de olie. Roer tot het en gladde massa is.
– Doe er de pijnboompitten, kaas, pesto en tomaatjes bij en roer om.
– Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer goed onder mekaar.
– Kruid met peper en zout en zet aan de kant.
– Beboter en bebloem een cakevorm en giet het cakebeslag erin.
– Schuif in de oven en bak 40-50 minuten tot je er met een vork in kan prikken en die er weer droog uitkomt.
– Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
– Heerlijk bij een slaatje.

PESTO (voor in de cake)

Ingrediënten
– 2 handenvol daslookblad
– sap en geraspte schil van ½ citroen
– 150 ml olijfolie
– 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
– 50 gram pijnboompitten, geroosterd
– peper en zout

Bereiding
– Hak de daslookblaadjes fijn.
– Voeg de schil en het sap van de citroen toe, samen met de kaas, de olie en de pijnboompitten en mix in de blender (of met staafmixer in een hoge pot) tot het een egaal papje is.
– Kruid met peper en zout.
– Gebruik in de cake hierboven of op de boterham, bij de pasta of recht met de lepel in de pot.
– Bewaar in een glazen potje in de koelkast.

WILDE SALADE

Ingrediënten
Salade:
– Wilde kruiden: duizendblad, veldzuring, dovenetel, zevenblad, paardenbloemblad, smalle weegbree
– Wat gewone sla
– Bieslook
– 1 zoetzure appel
– 1 wortel
– handje zuurkool
– madeliefjes, viooltjes, … (voor de versiering)

Dressing:
– sap van ½ citroen
– olijfolie
– 1 eetlepel diksap
– mespunt mosterd
– scheut shoyu (of gewone sojasaus)

Bereiding:
– Was de wilde planten goed, dep ze droog en snijd fijn.
– Klop de dressing van citroensap, evenveel olijfolie, gevolgd door diksap, mosterd en shoyu.
– Rasp de appel grof en de wortel fijn. Meng er wat losgetrokken zuurkool door.
– Meng dat met de kruiden en fijngesneden bieslook.
– Meng de dressing eronder en laat nog een half uurtje trekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s