Home

Lekker weer vraagt om lekkere salades. Hoe frisser, hoe beter en deze noedelsalade is er zo eentje. Eigenlijk schreeuwt de zon vooral om limoen en citroen, vind ik. En limoen doet me dan weer steeds aan Azië denken, aan Thailand en Laos, aan heerlijk frisse gerechtjes. Het werd een noedelsalade met krokante tofublokjes.

Afbeelding

Ik gebruikte sla, paprika en champignons, maar als je rode ui of wortel in huis hebt, doe die er dan zeker bij! De champignons die ik had, waren gedroogde. Die moet je weken en zijn dan super smaakvol. Maar als je verse hebt, des te beter. Vergeet ook zeker niet je sesamzaad te roosteren, daar wordt het zoveel lekkerder van.

Afbeelding Afbeelding

Ik had dit keer verse tofu van de Aziatische winkel, maar je kan tofu in alle supermarkten vinden. Op zichzelf heeft tofu niet erg veel smaak en het heeft even geduurd voor deze veggieklassieker me heeft kunnen overtuigen. Maar met een lekkere marinade en een gebakken korstje, kan tofu verrassend lekker zijn.

Afbeelding Afbeelding

 

Als je een pakje koopt, zit er altijd wat vocht bij. Dat vocht giet je weg en dan laat je de tofu best nog even goed uitlekken. Hoe minder vocht in de tofu zit, hoe meer marinade die zal kunnen opnemen. Wikkel daarvoor je tofu in een keukenhanddoek of wat keukenpapier en zet er iets zwaars op, zoals een paar boeken. Zo zal het meeste vocht eruit kunnen. Na een uurtje is je tofu dan klaar om gemarineerd te worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

 

Het beste aan deze salade: hij is super snel klaar. Meer tijd om in de zon te zitten dus.

RECEPT

Ingrediënten

Tofumarinade:
– 1 eetlepels geraspte gember
– 1 eetlepel sesamolie
– 3 eetlepels sojasaus
– 2 eetlepels rijstazijn
– 1 eetlepel honing
– 1 pakje tofu, uitgelekt (zie boven)
– Kokosolie, om in te bakken

Salade:
– 100 gram rijstnoedels
– 50 gram gedroogde champignons (gebruik verse als je geen gedroogde vindt)
– 1 paprika, in dunne reepjes
– ¼ krop sla, in reepjes
– handvol sesamzaadjes, geroosterd
– 1 eetlepel honing
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel sesamolie
– sap van 1 limoen
– 1 eetlepel pikante olie (optioneel)
– handvol verse koriander, fijngesneden
– handvol verse munt, fijngesneden

Bereiding

Gemarineerde tofu:
– Meng alle ingrediënten voor de marinade.
– Snij de tofu in blokjes en voeg toe aan de marinade. Schep goed onder mekaar en laat minstens een uur staan in de ijskast. Schep nu en dan eens om, zodat alle tofublokjes in de marinade kunnen zwemmen.
– Verhit kokosolie in een pan en bak de tofu hierin goudbruin. Doe dit pas op het einde, als de rest van je salade klaar is. Zo heb je een lekker frisse salade met warme, krokante tofublokjes.

Salade:
– Doe de gedroogde champignons in een kom en giet er kokend water over, zodat ze onderstaan. Haal ze er weer uit als ze zacht geworden zijn (na een paar minuten) en knijp het water eruit. Zet de champignons in de koelkast om af te koelen. Het weekwater kan je bijhouden om later te gebruiken als bouillon in soep of saus.
– Kook de rijstnoedels gaar, giet ze af en houd ze meteen onder koud stromend water. Zorg dat je ze niet te lang kookt, rijstnoedels hebben maar een paar minuutjes nodig.
– Meng de afgekoelde noedels, champignons, paprikareepjes en slareepjes onder mekaar in een kom.
– Meng de honing, sojasaus, sesamolie, limoen, sesamzaadjes (hou er nog een paar aan de kant) en pikante olie onder mekaar en verdeel over de salade. Meng goed onder mekaar, samen met de verse koriander en munt. Dat gaat het best met je handen.
– Neem een portie salade op een bord of in een kom en strooi er wat van de tofublokjes over. Voeg nog wat extra sesamzaadjes, koriander en munt toe en eet met stokjes (voor de handige Harry’s). Een vork kan uiteraard ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s