Home

Op een zaterdagavond bak ik al eens graag wafels. Dat heeft iets rustgevends vind ik, zo lepel per lepel deeg in het ijzer gieten en een paar minuten later er wafel per wafel weer kunnen uittrekken. Tussenin heb je dan tijd om iets anders te doen. Tegen dat de laatste wafel gebakken is, is je afwas gedaan, zit je weer 50 pagina’s verder in je leesboek of heb je de krant uit en ondertussen staat je favoriete plaat loeihard te draaien. Heerlijk.

Afbeelding

Een wafel is dan ook nog eens iets waar je ontzettend veel mee kan doen. Zeker deze luchtige, niet te zoete wafels zijn ideaal om te pimpen tot fantastische smaakbommen met toppings die je helemaal zelf kan bedenken. Of druppel er gewoon wat honing op en sop ‘m in je thee.

Afbeelding

Ik had nog een half potje zure room in de koelkast staan en heb daar wat verse munt onder gemengd. Daarbij kwam dan nog sinaasappel en pompelmoes met kaneel. Ik ben verzot op sinaasappels en pompelmoezen, maar die velletjes zijn toch altijd iets waar je je moet overzetten. Voor op de wafels heb ik de velletjes dan ook van de partjes afgehaald, dat eet wat gemakkelijker. Én het ziet er mooi uit. ‘A vif’ snijden heet dat, maar dat weet ik ook alleen maar omdat ik Jeroen Meus dat al eens heb horen zeggen. Het is wat werk, maar het is de moeite en je wafels zijn ondertussen toch nog aan het bakken.

Afbeelding Afbeelding

En onthoud: als je sinaasappel gebruikt, dan moet er kaneel bij. Gebruik je kaneel, dan moet er sinaasappel bij. Er zijn zo van die smaakcombinaties die te goed zijn om mee te sollen.

Afbeelding

Het zijn niet de wafels die je bij de bomma krijgt. Er is wat aan het klassieke wafelrecept gesleuteld en dit is waarom:

Waarom boekweit? Omdat boekweitmeel je suikerspiegel niet zo erg de hoogte in katapulteert als gewone tarwebloem. En omdat glutengevoelige mensen ook graag snoepen (boekweit is glutenvrij). Nu en dan tarwe vervangen door iets anders, zou ons allemaal goed doen.

Afbeelding

Waarom havermelk? Omdat de veganisten een punt hebben wanneer ze zeggen dat melkproducten eten eigenlijk even schadelijk is voor het milieu dan vlees en vis. De koeien waar die melk vandaan komt, hebben namelijk evenzeer ontzettend veel ruimte, water en energie nodig. De kalfjes (inclusief kaflje Willy) worden bovendien veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en de koeien worden dan weer kunstmatig geïnsemineerd, zodat ze snel weer zoveel mogelijk melk kunnen produceren. Gras eten die koeien trouwens ook al lang niet meer en nu en dan komt er wel eens wat antibiotica (en andere rotzooi) aan te pas. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu, is het dus geen slecht idee je verzameling melkproducten in de koelkast wat te verkleinen.

Afbeelding

Waarom yoghurt en boter? Dat zijn toch ook melkproducten? Klopt, en bijvoorbeeld sojavarianten zouden hier een goede vervanging zijn. Het kan dus beter, maar ze waren wel bio, dat is al iets.

Afbeelding Afbeelding

Waarom bakpoeder, baksoda én opgeklopt eiwit? De wafels worden zo heerlijk luchtig. Dat maakt ze de perfecte basis om te experimenteren met allerlei toppings. Zeker omdat ze ook niet zo zoet zijn. Het is eigenlijk je topping die je neutrale wafel zo lekker maakt, al dan niet lekker zoet. Zonder topping zijn ze dan ook wat saai, al doet een streepje honing al wonderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Als het om bakken gaat, grijp ik steeds naar een bestaand recept. Dingen die moeten rijzen en die je tussendoor niet echt kan proeven, ik ben daar niet helemaal in thuis. Ik laat het uitvinden en testen van bakrecepten dus aan anderen over en maak dan eervolle replicaties. Inspiratie van de dag: Elise Bauer (http://www.simplyrecipes.com/recipes/buckwheat_waffles/)

Heb je alleen maar gewone melk en gewone bloem in huis, gebruik dat dan, we gaan niet radicaal doen. Maar wil je eens zot doen, ga dan eens langs de natuurwinkel en vul je voorraadkast aan met boekweitmeel, havermelk (of rijst-, soja-, of notenmelk), sojaboter en sojayoghurt. En allemaal andere lekkere dingen, want die natuurwinkel: wat een paradijs. Al die melkproductenvervangers vind je tegenwoordig trouwens ook in de meeste supermarkten.

 Afbeelding

RECEPT (15 stuks)

Ingrediënten
– 1 ½ cup* boekweitmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 1 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat)
– snuifje zout
– theelepel kaneel
– 2 eieren, gesplitst, plus een extra eiwit
– 2 eetlepels suiker
– 1 cup melk (ik gebruikte havermelk)
– ¼ cup water
– 1 cup yoghurt
– ½ cup boter, gesmolten
– toppings: sinaasappel, pompelmoes, kaneel, munt, zure room, honing,…

Bereiding
Meng in een grote kom het boekweitmeel, het bakpoeder, de baksoda, het zout en de kaneel onder mekaar.
– Doe de 3 eiwitten in een andere kom en klop stijf. Terwijl je klopt, voeg je de suiker toe. Het eiwit moet in pieken kunnen blijven staan (of draai de kom eens om en hou hem boven je hoofd, old style)
– Neem nog een andere kom (genoeg tijd om af te wassen wanneer je wafels aan het bakken zijn) en meng daarin de 2 eigelen, gesmolten boter, yoghurt, melk en het water.
– Voeg dat laatste mengsel toe aan het meelmengsel en meng tot het juist onder mekaar zit. Schep er voorzichtig het opgeklopte eiwit onder. Gebruik geen klopper, maar bijvoorbeeld een pannenlikker om het eiwit rustig onder de rest te scheppen, anders verliest het al haar lucht.
– Laat je wafelijzer goed heet worden en vet in met een beetje boter. Doe net genoeg deeg in je wafelijzer, zodat je wafels volledig zijn, maar er ook geen deeg uit je wafelijzer loopt (dat is een kunst, lieve mensen).
– Haal de wafels voorzichtig uit het ijzer wanneer ze klaar zijn en laat afkoelen op een rooster.
– Probeer de juiste balans te vinden. Wafels die maar lichtjes bruin zijn, zijn luchtig maar niet krokant. Zijn ze donkerbruin dan zijn ze wel krokant, maar worden ze binnenin wat droog. Zoek het midden en bak volgens wat jij het lekkerst vindt.

Terwijl je bakt:
– Kleed de sinaasappel en pompelmoes uit. Zo doe je dat: snij de bovenkant en onderkant van de sinaasappel eraf, zodat je net het vruchtvlees kan zien. Zet de vrucht dan rechtop en snij met je mes van boven tot beneden net onder de schil. Probeer al het wit eraf te snijden, maar zo weinig mogelijk vruchtvlees kwijt te geraken. Herhaal dit tot je helemaal rond bent. Neem dan de sinaasappel in je hand en hou boven een kommetje (voor het sap). Snij met je mes langs de vliesjes om zo partje per partje los te snijden. Uiteindelijk blijf je zitten met de vliesjes in je hand. Knijp die uit; het sap kan je opdrinken. Idem voor de pompelmoes.
– Snij wat verse muntblaadjes fijn en meng die onder de zure room.
– Doe de afwas en ruim je keuken op (je moet toch op de wafels wachten).
– Neem een bordje en leg er een wafel op. Serveer met wat sinaasappel- en pompelmoespartjes, een toef zure room, wat extra munt of kaneel en een streepje honing.
– Neem je bordje mee, plof in de zetel (ahja, want de afwas is al gedaan) en geniet voor de tv van je wafel.

*Een cup, hoeveel is dat nu? Tegenwoordig gebruik ik schepjes (uit Dille&Kamille) waarop het volume in cup is aangeduid. Maar als je die niet hebt, 1 cup is ongeveer een klein kopje. Zolang je dan voor je hele recept datzelfde kopje gebruikt, komt het ook wel goed!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s