Home

Bloem-kool: een kool in de vorm van een bloem. Zonde eigenlijk, dat die groente meestal meteen in stukken gehakt wordt. Maar in dit gerecht schittert ze in haar geheel. Ze krijgt een jasje aan en gaat zo recht de oven in. Een uur later komt ze er goudkleurig en dampend weer uit: een pareltje. Het is eens wat anders dan verdronken in een bad van kaassaus.

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Op http://www.mynewroots.org/site/2012/09/whole-roasted-tandoori-cauliflower-with-mint-chutney/ vond ik het recept voor dit gerecht. Alleen al omdat het er zo mooi uitziet, wilde ik het graag eens maken. Het was wel wat werk omdat ik mijn eigen kruidenmengeling maakte, maar zo’n verse mengeling smaakt toch zo hemels. Het is de moeite waard. Heb je wat minder tijd, gebruik dan een bestaande mengeling of meng simpelweg wat currypasta met een paar lepels yoghurt. De combinatie met het muntsausje werkt er geniaal goed bij.

Afbeelding Afbeelding

Er zou nog een salade bij kunnen, wat rijst of naan, maar ik maakte speltroti’s. Roti’s zijn voor de Indiërs en Nepalezen wat voor ons boterhammen zijn en zijn bijvoorbeeld zalig om in curry’s te soppen. Ik leerde ze in Kathmandu maken van Anoma, een Nepalese die fantastisch kookt. Normaal worden ze gemaakt van gewone witte bloem met water, maar voor de variatie probeerde ik het met speltmeel. Spelt zorgt ervoor dat de roti’s wat steviger zijn, minder luchtig, maar lekker waren ze wel. Anoma leerde me hoe de roti’s eerst droogden in een zware pan en ze dan recht het vuur op gingen tot ze donker gebakken plekken kregen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

RECEPT

BLOEMKOOL

Ingrediënten
– chilipoeder of -vlokken
– kardamomzaadjes (uit de peulen gehaald)  
– komijnzaadjes
– korianderzaadjes
– nootmuskaat, geraspt
– kruidnagel
– kaneel (poeder of stukje stok)
– kurkuma
– paprikapoeder
– 3 à 4 teentjes look
– eetlepel verse gember, gehakt
– sap van 1 citroen
– zout
– 120 ml (soja)yoghurt
– 1 bloemkool

Bereiding
– Hoeveelheden voor de kruiden komen uit de losse pols. Zorg er wel voor dat niets gaat overheersen. Het geheel van gestampte kruiden moet ongeveer 1 eetlepel zijn.
– Doe alle kruiden die niet in poedervorm zijn (chilivlokken, kardamomzaadjes, komijn, koriander, nootmuskaat, kruidnagel) in de vijzel en stamp fijn.
– Voeg er de rest van de kruiden aan toe en meng onder mekaar.
– Doe er de teentjes look en de gember bij en stamp fijn tot een pasta.
– Voeg het citroensap en het zout toe en meng de yoghurt eronder.
– Verwijder de bladeren van de bloemkool, was ze en zet rechtop in een kom. Giet de marinade erover, zodat de hele bloemkool bedekt is. Laat minstens een uur in de koelkast marineren.
– Plaats de bloemkool in de oven, voorverwarmd op 200°C, en rooster tot ze zacht en goudbruin is. Een kleine bloemkool heeft zo’n 45 minuten nodig; een grote mag er een uurtje instaan.
– Bewonder je dampende gouden bol en giet er eventueel nog wat citroensap en olijfolie over.

MUNTSAUS

Ingrediënten
– 2 handenvol verse muntblaadjes
– 1 handvol verse korianderblaadjes
– 1/2 chilipeper of 1/2 theelepel chilivlokken (optioneel)
– sap van 1 citroen
– 50 ml (soja)yoghurt
– 1 eetlepel olijfolie
– zout
– 1 theelepel honing

Bereiding
– Stop alles samen in de blender en blend 🙂
– Proef en voeg eventueel peper en zout toe.

SPELTROTI’S

Ingrediënten
– 150 gram speltmeel + plus wat extra om uit te rollen (gewone witte of volkoren bloem kan ook)
– water

Bereiding
– Doe het meel in een kom en voeg net genoeg water toe om een kneedbaar deeg te vormen dat niet plakt.
– Kneed een aantal minuten en laat dan de deegbal rusten onder een schone handdoek.
– Kneed na een uurtje het deeg opnieuw een aantal minuten om het flexibel te maken.
– Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van pingpongballetjes en rol ze vervolgens plat tot pannenkoekjes van ongeveer 2 mm dik. Gebruik voldoende meel, zodat ze niet plakken.
– Terwijl je aan het uitrollen bent, zorg er dan voor dat de rest van je balletjes en roti’s niet uitdroogt door ze met een handdoek te bedekken.
– Laat een pan gloeiend heet worden.
– Leg één voor één de roti’s in de pan en draai om voordat ze kleur krijgen. De bedoeling van deze stap is dat de roti’s drogen, nog niet bakken.
– Wanneer ook de andere kant van de roti droog is, verhuis je hem naar een ander gasvuur. Je legt de roti recht op het vuur, zodat hij donkere, gebakken plekken krijgt. Draai op tijd om, aanbranden is snel gebeurd. Dit gaat makkelijk met bijvoorbeeld een spaghettitang. Als je gewone bloem gebruikt, zullen de roti’s opblazen wanneer ze op het vuur liggen, net echt.
– Als beide kanten gebakken zijn, leg dan de roti aan de kant en hou warm. Herhaal met de rest van de roti’s.
– Hou je hoofd erbij wanneer er tegelijkertijd 1 roti in de pan ligt en een andere op het vuur. Multitasken, jongens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s