Home

Er zijn een paar misverstanden die uit de wereld geholpen moeten worden.

– Ten eerste: ‘Risotto valt te zwaar op mijn maag’. Ha, fout! Wie heeft er gezegd dat een risotto zonder kaas geen risotto is?
– Ten tweede: ‘Risotto maken duurt te lang’. Ha, weer fout! Of je nu gewoon een potje rijst in water opzet of het water er in stapjes bijvoegt, de rijst zal toch even lang moeten koken.
– Ten derde: ‘Asperges moeten met een eike gegeten worden’. Echt? Laat uw Vlaamse roots voor een keertje eens varen en try this. En doe het nu, nu de aspergeboeren hun oogst nog te koop zetten langs de straatkant. Over een paar weken is het gedaan en kunnen we weer heimeegewijs terugblikken naar het aspergeseizoen van 2014 en smekend uitkijken naar dat van 2015.

Afbeelding

Toegegeven, ik maak zelf helemaal niet zo vaak risotto. Maar na vandaag zou ik het wel eens vaker kunnen doen. Een herontdekking is het.  Een half uur lang met je neus boven een pot zalige geuren hangen en ondertussen repetitief cirkels (of achten, of hectagonnen, de keuze is aan u) maken met je houten lepel. Ik word daar helemaal zen van.  Bovendien brengt dat allemaal geniale ideeën in mijn brein naar boven: ik weet al wat ik morgen ga koken.

Afbeelding Afbeelding

Citroenig moest deze risotto worden, en dat werd hij. Ik gebruikte citroensap, citroenschil én citroenmelisse. Dat laatste staat hier in de tuin, maar als je dat niet hebt, is munt ook lekker. Citroengras had er ook nog bij gekund. Hoe citroeniger, hoe beter. Wel even een oproep: vooral als je de schil van de citroen gebruikt, kies voor bio. Anders zou ik dit gerecht even goed ‘risotto au pesticide’ kunnen noemen.

Afbeelding

En geloof mij, een half pak boter en een pak parmezaanse kaas zijn echt niet nodig om risotto smeuïg te maken. Zo zijn we ook weer totally plantaardig, het kan niet op. Volgende keer ga ik de helft van de erwtjes in de blender gooien voor ze bij de rijst gaan. Daar wordt het geheel nog wat smeuïger van (dat ik daar gisteren niet aan gedacht heb).

RECEPT

Ingrediënten
– 1 kop rijst
– kokosolie
– 1 ui, fijngesnipperd
– 1 teentje look, fijngesnipperd
– handvol verse citroenmelisse (munt zou een lekkere vervanger zijn)
– sap en geraspte schil van 1 citroen
– 100 gram erwtjes, ontdooid (verse kan natuurlijk ook)
– 10-tal asperges
– 1/2 bouillonblokje
– versgemalen peper

Bereiding
– Breek het onderste, houterige poepke van de asperges af. Zet ze in een kookpot met koud water op een hoog vuur. Zet het vuur af van zodra het water kookt en laat de asperges nog een paar minuten zitten. Als de asperges gaar zijn, schep ze uit het water en leg aan de kant. Hou het kookwater bij.
– Verhit intussen de olie (dat mag een royale portie zijn) in een pot en voeg de versnipperde ui toe.
– Wanneer de de ui glazig is, voeg de look toe en stoof even mee.
– Hak ondertussen de citroenmelisse fijn, voeg ook die, samen met de geraspte citroenschil, aan de ui toe en stoof mee.
– Voeg de rijst toe en roer mee tot alle korrels een olielaagje gekregen hebben.
– Voeg een pollepel aspergekookvocht en het halve bouillonblokje toe en roer rustig tot het vocht opgenomen is. Voeg de volgende pollepel vocht toe, roer opnieuw tot die opgenomen is en herhaal dat tot de rijst bijna gaar is.
– Samen met de laatste pollepel vocht mogen ook de erwtjes erbij.
– Voeg ten slotte het citroensap, peper en zout en de in stukken gesneden asperges toe. Hou wel de kopjes van de asperges aan de kant, die kan je achteraf op je risotto leggen.
– Zet het vuur uit en laat de risotto nog een vijftal minuten rusten.
– Serveer op een bord met de aspergekopjes en nog wat extra geraspte citroenschil .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s