Home

Gedroogde vruchten in een groentebereiding, ik ben daar normaal niet zo voor te vinden. Misschien komt dat doordat het mij doet denken aan rode kool met rozijnen, niet mijn favoriet als kind. Nochtans heeft die zoetigheid wel iets en op z’n Marrokaans kan het, zeker in een tajine. De kruidige groenten, de zoete abrikozen en de zuurzoute groene olijven, het is een combinatie die werkt. En dan de tajine zelf, wat een heerlijk ding om in te werken.

Afbeelding
Afbeelding

Het ziet er ook een beetje uit als een feesthoedje. En dat het feest is als zoiets op tafel komt! Zeker als het één grote tajine is waar iedereen rond zit en uit schept, in sopt en de lekkerste stukken uit vist (lieve mensen, vissen mag pas nadat iedereen een eerste portie gehad heeft, laten we dat afspreken). Dan nog een frisse salade ernaast (de linzensalade van hieronder bijvoorbeeld) en een schaal couscous of grote platte broden om stukken af te scheuren. Feest gegarandeerd.  Ik kreeg in de week nog een berichtje van een vriendin die vroeg waar ze een tajine kon vinden -het is namelijk bijna moederdag. Ik ken iemand die blij gaat zijn zondag.

5-5 Tajine (13) Afbeelding

Door de geniale vorm van de tajine gaat de stoom van je gerecht tot boven in de punt, waar hij druppeltjes vormt, die dan weer als een kruidendouche naar beneden vallen. Zo blijft ook de bovenste groentelaag vochtig en krijgen de smaken de kans om zich tot bommen te ontwikkelen.

Met de kruiden kan je trouwens wat spelen, er zijn oneindig veel mogelijkheden. Pas wel op met de harissa (een Tunesische pikanta pasta), die is behoorlijk pikant. Als je dat niet hebt, gebruik dan chili of cayenne. Wat groenten betreft, kan ook praktisch alles: courgette, zoete aardappel, aubergine, tomaat,… Zachte groenten mogen er wel wat later in dan harde. Kikkererwten zijn er ook heerlijk in. En wat die vruchten betreft, probeer het. Wat rozijnen, abrikozen of vijgen maken dit soort gerechten zalig zoet.

Afbeelding

RECEPT

TAJINE

Ingrediënten
– olijfolie
– 1 ui, grof gesneden
– 2 teentjes look, geraspt
– 1 eetlepel gember, geraspt
– theelepel komijnpoeder
– theelepel paprikapoeder (of gerookt paprikapoeder, maar dan wat minder)
– theelepel korianderpoeder
– snuf saffraan
– theelepel kurkuma
– 1/2 kaneelstok
– 1 laurierblad
– harissa, naar smaak
– zout
– 3 wortels, in schijfjes
– handvol abrikozen, in reepjes
– handvol olijven
– 2 handenvol groene boontjes
– handvol kerstomaatjes
– sap van 1/2 citroen
– handvol verse munt, grof gehakt
– handvol amandelschilfers, geroosterd

Bereiding
– Zet het onderste deel van de tajine op het vuur en laat heet worden.
– Verhit een flinke portie olijfolie en stoof daarin de ui.
– Voeg dan de look en gember toe en stoof een minuutje mee.
– Voeg de kruiden en specerijen toe (wees zuinig met de harissa, die is hot) en laat even meebakken. Dat er wat aanbaksel komt, is niet erg. Dat smaakt lekker en komt wel weer los wanneer je vocht toevoegt.
– Leg de wortelschijfjes (en andere harde groenten, als je die gebruikt) erover en voeg wat water toe (als je bouillon hebt, zoveelste beter) zodat er een centimeter water in de tajine staat. Zet het deksel van de tajine erop en laat op een laag vuurtje 10 minuten garen.
– Leg de abrikozen, olijven en groene boontjes (en andere zachte groenten, als je die gebruikt) bovenop de wortels en sluit weer 10 minuten af.
– Zet ten slotte de kerstomaatjes bovenop de groenten en sluit weer af voor de laatste 10 minuten.
– Haal wanneer alles gaar is de tajine van het vuur en bestrooi royaal met citroensap, munt en amandel.
– Zet het deksel er weer even terug op om het er dan aan tafel voor ieders neus weer af te halen voor en waw-effect (al dan niet met applaus).
– Serveer met een salade en couscous of brood.

LINZENSALADE

Ingrediënten
– kop linzen (groene Puy-linzen doen het goed hierin)
– eetlepel gember, geraspt
– 2 wortels, geraspt
– handvol verse munt, grofgehakt
– eetlepel lijnzaadolie (of iets anders)
– sap van 1/2 citroen
– peper en zout

Bereiding
– Kook de linzen gaar in boullion.
– Spoel ze zodra ze gaar zijn onder koud water om af te koelen en laat uitlekken.
– Meng alle andere ingrediënten eronder en zet in de koelkast tot je ze serveert.
– Deze frisse salade kan als bijgerecht bij oneindig veel bereidingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s