Home

In mijn vorige aspergepost pleitte ik ervoor dat asperges niet per se met ei móeten. In deze zeg ik dat dat wel mág. Het is eens typisch Vlaams, en het bestaat volgens Wikipedia al sinds de middeleeuwen. “Dien op met hompen brood,” zegt Wikipedia ook nog. “Hompen”, dat woord zou wel eens uit de middeleeuwen kunnen stammen, ja. Ik ging toch voor aardappelen, gekookt en met boter erover, dat is ook Vlaams genoeg, vind ik.

Asperges op Vlaamse wijze zijn belachelijk gemakkelijk om te maken. Eieren koken en pletten met peterselie. Asperges koken. Boter opwarmen. Boter over de eieren, die over de asperges liggen. Klaar. En lekker, lekker Vlaams. Zo wil ik ze toch ook minstens één keer per aspergeseizoen gemaakt hebben.

Afbeelding

Maar nu had ik in de koelkast nog een potje geplette peterselie met kruiden en olijfolie staan (die van de minestrone (https://soppafest.wordpress.com/2014/05/11/restjessoep-met-soepstengels/) . Dus heb ik dat onder de eieren gemengd en de boter weggelaten (er zat al behoorlijk wat olijfolie bij). En hoewel aan een klassiek recept eigenlijk niet te veel geprutst moet worden, werd dit toch een lekkere variatie. Doe het vooral wel met boter als je daar zin in hebt.

RECEPT

Hoeveelheden maken voor dit recept eigenlijk niks uit. Je beslist tenslotte zelf hoeveel aardappelen en asperges je op kan.

Ingrediënten
– asperges
– aardappelen
– eieren (1 à 1,5 per persoon)
– bosje peterselie
– olijfolie
– peper en zout
– boter

Bereiding
– Als je de aardappelen in hun geheel in de schil kookt, zet die dan als eerste op het vuur in gezouten water.
– Schil de asperges (hou de schillen bij!) en breek het kontje eraf. Kook gaar in gezouten water met eventueel tijm, laurier of andere kruiden. Hou goed in het oog, platgekookte asperges zijn echt niet lekker.
– Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn, maar niet té hard, zo’n 9 minuten. Hou ze even onder koud water, zodat ze stoppen met garen. Pel en plet de eieren met een vork tot het brokjes zijn, maar geen moes.
– Voor de klassieke manier: hak de peterselie fijn en meng die met wat peper en zout onder de eieren. Verwarm intussen wat boter in een pannetje en schep de witte melkresten ervan af (zo krijg je geklaarde boter). Die boter giet je op het einde over de eieren.
– Voor de olijfoliemanier: plet de peterselie in de vijzel met grof zout en peper (en andere kruiden als je wil, bij mij zat er toevallig heel wat sesam bij) en meng met een scheut olijfolie. Meng onder de eieren.
– Schep de asperges uit de pot en leg ze op een bord. Gooi nooit, maar dan ook nooit, het kookvocht van asperges weg. Integendeel, laat de pot op het vuur staan en gooi de schillen erbij. Laat zo nog even trekken, laat afkoelen en door een zeef lopen. Een betere bouillonbasis bestaat niet. Als je die niet meteen kan gebruiken, vries hem dan in.
– Strooi het eimengsel over de asperges en serveer met dampende aardappelen. Maak wat sneetjes in de aardappelen, zodat de boter die je erover legt erin kan lopen. Strooi er nog wat peper en zout over en geniet, op z’n Vlaams.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s