Home

Soms moeten we comfort food hebben. Iets wat je in de zetel kan eten uit een kom, met een lepel, en wat dan liefst nog sausachtig genoeg is om wat brood in te soppen. En als het even kan, moet dat er al zijn van de dag ervoor, want de tweede dag is het altijd lekkerder. Chili sin carne (con carne, maar dan zonder carne) is zoiets, of macaroni met kaassaus. Maar nog beter: een curry met véél smaak.

Afbeelding Afbeelding

Ik ben een grote curry-fan, en dan heb ik het niet over de dikke currysaus die je bij de chinees krijgt of die mensen al eens over hun frieten durven gieten (ja, dat doen mensen). Ik heb het over Indische curry’s, waarin de combinatie van een hoop kruiden, als eerste geroosterd in olie voor een explosie zorgt in je mond. Soms worden die gemaakt zonder iets melkachtigs in, soms gaat er kokosmelk in of soms worden ze geserveerd met een yoghurtbereiding ernaast. Ik deed de yoghurt in mijn curry, waar die samen met de tomaat een heerlijk sausje vormde. Het was een romige Griekse yoghurt en deed er wat citroensap en schil onder, wat het allemaal wat opfriste.

Afbeelding Afbeelding

Qua groenten kan je eigenlijk alle kanten op en kikkererwten en linzen passen er ook perfect in, maar ajuinen moeten wat mij betreft altijd en verder behoren wortel, bloemkool, aubergine en spinazie tot mijn favorieten. Experimenteer gerust. Maar er is wel één regel waaraan je je moet houden. Zo’n curry’s moeten ofwel in een kom, met een lepel en een sopbroodje (naan, bijvoorbeeld), voor de tv; ofwel in een grote pot op het midden van de tafel, om te delen met vrienden of familie en na te praten over de kruiden die erin gingen, de geur die eruit kwam en de smaak die overweldigde. Aan u de keuze.

Afbeelding

RECEPT

Ingrediënten
– (kokos)olie
– 1/2 theelepel mosterdzaad
– 1/2 theelepel komijnzaadjes
– 2 currybladeren
– 2 blaadjes laurier
– 1 theelepel kurkuma
– 1/2 kaneelstok (in de lengte gehalveerd)
– zaadjes uit 3 kardamompeulen
– 2 teentjes look
– 2 cm verse gember
– 2 uien (of 1 grote), grof gesneden
– harissa (naar smaak) of chili, cayenne
– 1 theelepel currypoeder
– 2 wortels, in schijfjes
– 1 flinke eetlepel tomatenpuree
– bouillon/water
– 1 tomaat (meer mag ook, ik had er maar 1), in partjes
– 1 blik kikkererwten (of, nog beter, gedroogde en geweekte)
– kommetje romige yoghurt (een 5-tal eetlepels)
– sap en schil van 1/2 citroen/limoen
– paar handenvol spinazie, grof gehakt (als het kleine blaadjes zijn, hoef je ze helemaal niet te snijden)
– zout
– handvol verse koriander

Bereiding
– Schil en plet alvast de look en gember in een vijzel tot het een pasta is. Zet aan de kant.
– Verhit olie in een pan en voeg alle kruiden en specerijen in het lijstje (van mosterdzaad tot kardamom) toe. Laat een half minuutje bakken, voortdurend roerend, tot het begint te geuren.
– Voeg de look- en gemberpasta toe en bak een minuut mee, blijf roeren.
– Voeg de ui en een snuf zout toe, zet het vuur wat zachter en laat 10 minuten bakken. Roer af en toe eens door om aanbranden te voorkomen. Dat er een beetje aanbaksel komt, is niet erg.
– Voeg harissa, currypoeder, tomatenpuree, tomaat en wortels toe en roer even mee.
– Voeg de bouillon toe (warm die op voorhand apart op), zodat het geheel net niet onder staat en laat 5 minuten koken.
– Voeg de kikkererwten toe en breng de curry terug aan de kook. Laat nog 10 minuten pruttelen.
– Meng ondertussen de yoghurt met het sap en de fijn geraspte schil van 1/2 citroen.
– Voeg 3 eetlepels van het yoghurtmengsel toe aan de curry en meng onder mekaar.
– Meng de spinazie onder de curry, zet het vuur af en laat de pot nog een minuut met het deksel erop staan om de spinazie te laten slinken.
– Kruid met zout en eventueel nog wat harissa.
– Serveer met rijst of brood en een extra toef citroenyoghurt en bestrooi met veel verse koriander.

Advertenties

One thought on “Curry met véél smaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s