Home

Ik heb dat nooit graag gegeten, pasta pesto. Althans niet hoe we dat meestal voorgeschoteld krijgen: met pesto vol bewaarmiddelen en smaakversterkers uit de supermarkt en zonder groenten. Zwaar, vettig en niet vers. Maar deze pasta pesto, deze doet het tij keren. Dit is de gepimpte versie, met zelfgemaakte pesto en verse groenten.

Afbeelding

Gepimpt, dat doet mij altijd wat aan Astrid Bryan en haar pimped out chromed out truck mobile, aka the pussy wagon, denken. Dat is een spijtige zaak, ik vind pimpen nochthans een tof woord. Maar goed, vanaf nu denken we dus altijd aan pasta pesto, wanneer we het woord pimpen horen.

Afbeelding

Pesto maken is poepsimpel en de ideale manier om een teveel een basilicum, peterselie of rucola op te werken. En dat pijnboompitten te duur zijn, hoeft ook geen uitvlucht te zijn, want bijvoorbeeld cashewnoten of amandelen zijn even lekker. Ook parmezaanse kaas kan weggelaten worden. Lekker is het zeker als je dat wel hebt, maar zonder kan het ook. Met citroen kan je het geheel wat lichter maken. En als je toch bezig bent, maak dan ineens genoeg en vries de overschot in. Zo heb je altijd wat pesto bij de hand om onder je pasta te roeren of op toastjes te smeren.

Afbeelding

De pasta die ik gebruikte was trouwens speltspaghetti. Heel lekker! Gewone spaghetti, maar dan gepimpt, nu we toch bezig zijn.

RECEPT

PASTA

Ingrediënten
– (spelt)pasta
– olijfolie
– 1 ui, in fijne halve ringen
– 1 teentje look, in fijne schijfjes
– 1 broccoli, in kleine roosjes en de steel geschild en in stukjes
– 2 handen vol erwtjes, verse of uit de diepvries (ontdooid)
– handvol kappertjes
– paar eetlepels pesto (recept hieronder)
– peper en zout
– schil van 1 citroen

Bereiding
– Verhit de olie in een pan en voeg de ui toe. Laat 5 minuten bakken op een middelhoog vuur, roer regelmatig.
– Voeg de look toe en bak die een paar minuten mee. Zet ondertussen de pasta op.
– Voeg de broccoli toe en laat een paar minuten mee garen, af en toe roeren.
– Wanneer de broccoli bijna gaar is, mogen de erwtjes erbij. Die hebben maar weinig tijd nodig.
– Voeg op het einde de kappertjes toe en meng een paar eetlepels pesto onder de groenten. Ik gebruikte er 3, maar dat beslis je natuurlijk zelf.
– Meng de pasta onder de saus en breng op smaak met peper en zout.
– Serveer met wat vers geraspte citroenschil voor extra frisheid.

PESTO

Ingrediënten
– handvol pijnboompitten (of andere pitten of noten)
– berg rucola (of basilicum, peterselie,…)
– sap van 1/2 citroen
– 1 à 2 teentjes look, optioneel (ik hou niet van rauwe look, dus ik doe het zonder)
– zout & peper

Bereiding
– Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze bruinen. Zo krijgen ze veel meer smaak.
– Doe ze samen met de rucola, look (als je dat gebruikt), peper, zout en olijfolie in de blender tot alles goed onder mekaar zit.
– Meng er het citroensap onder en proef. Voeg eventueel nog wat citroensap, peper en zout toe.
– Vries wat je niet meteen kan gebruiken in, in ijsblokvormpjes.
– Maak je maar een kleine hoeveelheid, stamp de pesto dan zelf fijn in de vijzel in plaats van de blender. Zo kan je zelf kiezen hoe fijn of brokkelig je hem wilt. En het heeft iets romantisch, vind ik. Meng de olijfolie en het citroensap er dan pas onder wanneer de rest fijngestampt is. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s