Home

Insecten eten, dat was één van de oplossingen die tijdens een avondopening in Technopolis voorgesteld werd, voor de uitdagingen in de voedingsindustrie.

Dr. Johan Claes legde ons uit hoe de consumptie van insecten een duurzame oplossing kan zijn voor het milieu, en een gezond alternatief voor de mens. Zo kunnen insecten bijvoorbeeld leven van groenteafval, waardoor laagwaardig afval plots een hoogwaardig product wordt. Bovendien hebben ze slechts beperkte -en geen verwarmde- ruimte nodig en zorgt de kweek ervan voor weinig uitstoot van broeikasgassen. Voor ons zijn ze ook goed, want de beestjes zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen.

Afbeelding Afbeelding

Op heel veel plekken in de wereld eten ze trouwens al dagelijks insecten, waarom doen wij dat dan niet? Omdat insecten pootjes hebben. En vleugels (die met een beetje pech in je keel vast komen te zitten). En een moussige inhoud in het geval van wormen. Daarom. Dat is dus nog één van de vele uitdagingen van de vermarkting van insecten. Maar toch lijkt het mij helemaal niet onmogelijk dat er over een paar jaar insecten in de supermarkt staan, zij het in verwerkte vorm. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sprinkhanenburger of een koekje met wormenmeel? Lijkt mij perfect mogelijk, ik ben fan.

Afbeelding Afbeelding

Dr. Nynke van den Akker had nog een andere oplossing: in vitro meat of kweekvlees. In plaats van dieren te doden, nemen ze bij de productie van kweekvlees slechts een klein staaltje van het beest en gaan ze daarmee aan de slag in het lab. Eens het hele kweekproces op een efficiënte manier kan verlopen, kan ook dat een duurzame oplossing zijn. Hamburgers, worsten en biefstukken, allemaal geboren in een plastiek potje, ongelooflijk toch?

Afbeelding

En dan was er nog Dr. Patrick Mullie die het had over de invloed van marketingcampagnes op ons eetgedrag.  Eén van de problemen die hij aanhaalde, was de onbetrouwbaarheid van wetenschappelijke studies waarmee bedrijven uitpakken. Hoe betrouwbaar is bijvoorbeeld een dieetonderzoek, gesponsord door Coca Cola? En waarom zijn alle snacks en fastfood in hemelsnaam zo goedkoop? Het zou niet mogen zijn dat we ons blauw betalen aan groenten en fruit, terwijl koekjes, chocola en hamburgers maar half zo veel kosten. Helemaal waar.

Afbeelding Afbeelding

Maar waar wij vooral naar uitkeken, was de insectenbar. Gebakken sprinkhanen en wormen in alle formaten werden netjes gepresenteerd op bordjes. Daarnaast waren er insectenburgers op een stokje en levende wormen, voor de durvers. Tijdens de lezing over insecten knikten we nog enthousiast mee: ‘Ja, insecten eten, wij zijn hélemaal voor.’ Toen we voor de bordjes stonden, was het enthousiasme ietsjes getemperd. Maar we hebben alles geproefd en het was allemaal verrassend lekker. Van de grote sprinkhanen hadden we achteraf gezien wel beter de vleugels afgehaald, die bleven onderweg namelijk nogal makkelijk hangen. Al gaan we de beestjes zo natuurlijk niet verkocht krijgen. Maar als ik je binnenkort nog eens een notenburger (dat is dan wat jij denkt dat het is) voorschotel, dan zou daar wel eens een verrassing in kunnen zitten.

Afbeelding

Advertenties

One thought on “Insecten smikkelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s