Home

Een etentje voor de dames, een mens mag zich daar al eens voor uitsloven. Een gazpacho mocht dienen als voorgerecht en daarna aten we een kruidencouscous met gegrilde courgette. Daarbij dronken we verse ijsthee en lemon soda’s en achteraf slurpten we nog van waterijsjes terwijl we vakantiefoto’s bekeken. Precies zomer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Op een doordeweekse dag doe ik meestal niet mee aan voorgerechtjes, maar voor een etentje met de vriendinnen mag dat al eens. Gazpacho doet het heel goed wanneer het zo warm is; het verkoelende van een cocktail, maar dan om te eten. Best fancy ook, zo’n gazpacho. Het recept was er weer eentje, gebaseerd op Ottolenghi’s Plenty, net zoals de couscous die erop volgde. Ik moet ervan profiteren, nu ik het boek nog in de leen heb.

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Die couscous was ook een succes, met allemaal kruiden, vers uit de tuin. Maar wat het ‘m vooral ook deed was de couscous zelf. Het was volkoren couscous die ik gegaard had in verse groenteboullion. Die laatste was gemaakt van aspergekookvocht waar ik wat ajuin, selder, peterseliesteeltjes, look en kruiden had in laten trekken. Lekkere couscous dat dat was; onderschat nooit de waarde van een groentebouillon. Ik had bijna de couscous zo op tafel gezet. Gelukkig ben ik niet bij dat plan gebleven, want de combinatie met de kruiden en pistachenootjes was ook weer één van Ottolenghi’s pareltjes.

Afbeelding Afbeelding

Tot zover de technische details. Want eigenlijk kan een etentje onder vrienden nooit mislopen. Eerst met z’n allen pistachenootjes pellen; dan de keuken in duiken en ten slotte de potten op tafel, uitdelen en genieten. Al was het een pak friet, het zou even plezant zijn. De gazpacho en couscous zijn nochtans wel aanraders.

RECEPT

GROENE COUSCOUS

Ingrediënten
– 200 gram couscous (liefst volkoren)
– 2,5 dl groentebouillon
– 2 kleine uien, in fijne ringen
– scheut olijfolie
– snuf zout
– 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
– 50 gram gedopte pistachenoten, geroosterd en grof gehakt (probeer ongezouten te vinden, maar als ze wel gezouten zijn, laat dan de snuf zout in het gerecht weg)
– 3 bosuitjes of lente-uitjes, in fijne ringen
– 2 handenvol rucola (of loof van radijsjes, zoals die bij mij nog in de ijskast lagen)

Voor de kruidenpasta:
– 2 handenvol peterselie
– 2 handenvol koriander
– 1 handvol dragon
– 1 handvol dille
– 1 handvol munt
– 400 ml olijfolie

Bereiding
– Doe de couscous in een grote kom en giet er de kokende groenteboullion over. Zet aan de kant.
– Bak de uien in een scheut olijfolie gaar. Zet het vuur niet te hoog, de uien mogen kleuren maar niet donkerbruin zijn. Voeg wat zout (opgelet als je pistachenoten ook zout zijn) en komijn toe en laat wat afkoelen.
– Stamp alle kruiden fijn in de vijzel (of steek ze in de blender) en meng met de olijfolie.
– Voeg de kruidenpasta toe aan de couscous en meng alles goed onder mekaar.
– Voeg ten slotte de gebakken ui, pistachenoten, bosuitjes en rucola toe en meng alles luchtig onder mekaar.
– Serveer met citroenpartjes.
– Gegrilde courgette is er erg lekker bij: snij een courgette in plakken en bestrijk met wat olijfolie en peper. Leg op een hete grill, tot de plakken mooie grillstrepen hebben en helemaal gaar zijn.

GAZPACHO

Ingrediënten
– 3 stengels selder
– 2 groene paprika’s, de zaadlijsten eruit
– 1 komkommer, geschild
– 3 sneetjes oud wit brood, zonder korst
– 1 verse groene chilipeper
– 3 teentjes look
– 1 theelepel suiker
– 150 gram noten (ik nam 1/2 pijnboompitten, 1/2 amandel; Ottolenghi stelt walnoten voor)
– 200 gram spinazie
– 25 gram basilicumblaadjes (dat is ongeveer een bosje, zo groot als die in de supermarkt)
– 10 gram peterselie
– 6 eetlepels wijnazijn
– 1 1/2 dl olijfolie
– 40 gram Griekse yoghurt (of een andere romige yoghurt)
– 4 à 5 dl water
– 15-20 ijsblokjes
– 2 theelepels zout
– peper

Bereiding
– Hak de selder, paprika, komkommer, chilipeper, look en het brood grof en doe alles samen in een pot. Mix met een staafmixer.
– Voeg alles in het lijstje van suiker tot yoghurt toe, samen met het grootste deel van het water en de helft van de ijsblokjes. Kruid met peper en zout en mix alles glad.
– Voeg eventueel nog wat water toe tot de soep zo dik of dun is als jij hem wil. Proef en voeg indien nodig nog peper en zout toe.
– Serveer in kommetjes met wat extra ijsblokjes.

WATERIJSJES

Ingrediënten
­
– bosje munt
– sap van citroenen (hoeveel kies je zelf)
– suiker (1/2 theelepel per ijsje is al genoeg, maar zoetebekken kunnen er meer in doen)
– waterijsvormpjes

Bereiding
­
– Vul een theepot (of een kan, of een kom) met heet water en laat de munt erin trekken tot het water helemaal afgekoeld is.
– Warm het citroensap met de suiker op in een pannetje tot de suiker opgelost is. De suiker in de warme thee laten oplossen kan ook, maar ik dacht pas aan suiker toen mij thee al koud was.
– Haal de muntblaadjes uit het water (dat nu muntthee geworden is) en voeg het citroensap aan de thee toe.
– Giet de thee in waterijsvormpjes en stop eventueel nog een stukje vers fruit in het vormpje, dat ziet er mooi uit. Ik deed er een sinaasappelpartje bij,maar een plakje aardbei of een framboos zouden ook mooi zijn.
– Laat de ijsjes een paar uur in de diepvries staan tot ze helemaal hard zijn en bereid je mentaal voor op luid geslurp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s