Home

Wat moet er dan tussen mijn boterham? Het blijft een kwellende vraag voor carnivoren die hun vleesconsumtie willen verminderen. Om dan nog maar te zwijgen over hen die er helemaal voor gaan en veganist worden. Melk oké, die kunnen we vervangen door heerlijke alternatieven zoals amandel- en sojamelk. Maar kaas, oh jeetje, niet de kaas. Niét de kaas!

Afbeelding Afbeelding

Gelukkig ben ik niet veganistisch, maar ik maak er wel een gewoonte van kaas regelmatig te vervangen door iets anders. Een eerlijk compromis, vind ik zo. Natuurlijk, als er naast kaas enkel confituur in de koelkast staat, dan staat die kaas natuurlijk te smeken om opgegeten te worden. Al dan niet samen met confituur op je boterham (heerlijke combinatie vind ik dat, kaas met confituur, hmm).

Afbeelding

Maar er hoeft natuurlijk niet alleen kaas in je koelkast te staan. Er zijn nog ontzettend veel andere potentiële boterhambedekkers op basis van groenten, linzen, olijven, noem maar op. Ik denk bijvoorbeeld aan hummus, tapenades, linzenpaté of zelfs simpelweg een lekje goede olijfolie.

Afbeelding Afbeelding

Zulk vegetarisch/veganistisch broodbeleg vind je tegenwoordig overal in de supermarkt en in de natuurwinkel is het aanbod zelfs zo groot dat het moeilijk kiezen is. Maar zelf maken kan natuurlijk ook en dat is zelfs helemaal niet moeilijk. Dit wortelbeleg is geïnspireerd op een dip uit het Veg! kookboek en is echt een winner. Het is best zoet en de combinatie met iets zuur zoals kappertjes of augurkjes is er daarom perfect bij. Laat de honing weg als je het niet te zoet wil.

Afbeelding

Lekkere boterhammen waren dat, ik heb zelfs niet gedacht aan kaas. Wel aan préparé, want qua uiterlijk leek dat er wat op. Je kan er al eens een carnivoor mee in de maling nemen.

RECEPT

Ingrediënten  
– 1 theelepel komijnzaadjes
– 1 theelepel korianderzaadjes
– olijfolie
– 1 theelepel honing (optioneel)
– 500 gram wortels
– 3 teentjes look
– sap van 1/2 citroen
– 3 eetlepels tahini (sesampasta)
– peper en zout

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Rooster de komijn- en korianderzaadjes tot ze beginnen te geuren en stamp ze dan in de vijzel fijn. Meng met de honing en een royale scheut olijfolie.
– Schil de wortels (als je bio gebruikt, moet dat niet) en snij ze in schijfjes.
– Duw de look met je mes plat, het velletje mag eraan blijven.
– Meng de look, wortels en het honing-olijfolie-kruidenmengsel met wat peper en zout onder mekaar en doe het geheel in een grote ovenschotel of op de bakplaat.
– Zet in de oven en laat garen tot de wortels bruine randjes krijgen, een dik half uur. Dit gaat het best wanneer de wortels niet te dicht op mekaar liggen. Hoe groter dus de oppervlakte waarop ze liggen, hoe beter. Schud de wortels halverwege eens door mekaar.
– Haal uit de oven en laat even afkoelen.
– Knijp de look uit hun velletje en mix de wortels, look, het citroensap en de tahini tot een puree met de staafmixer. Of steek alles in de blender.
– Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
– Dit is zowaar nóg beter dan kaas op de boterham. Zeker met wat rauwkost of wat zure kappertjes of augurkjes.

Advertenties

One thought on “Broodje wortel

  1. Pingback: Broodbeleg voor Melsele | Soppa Fest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s