Home

De meeste mensen feesten graag. Er zijn ook mensen die graag feestjes geven. En dan zijn er mensen die graag hapjes maken voor op die feestjes. Ik behoor eigenlijk tot alle drie, maar dit keer gaf Lore een feestje en maakte ik de hapjes. Het feestje was eigenlijk de opening van Lore’s salonneke tint, dat übergezellig geworden is. Waarvoor proficiat! 

Afbeelding Afbeelding

Ik hou er natuurlijk ook van om met iedereen rond de tafel te staan en mee te genieten, maar zo wat op en neer lopen om de mensen te verrassen en te verwennen met lekkers, dat doet mij toch iets. In mijn nopjes ben ik dan. Als het dan nog gesmaakt wordt, ben ik helemaal gelukkig. ‘Hebde geen kaartje met uw gegevens?’, vroegen ze. Ja dán is de avond helemaal geslaagd. 

Afbeelding

De hapjes waren een mix van vanalles. Beetje zoet, beetje hartig; hapje warm, hapje koud; knapperig, dan weer zacht. En allemaal veggie en relatief gezond (met uitzondering van de zoete dingen). Dipsausjes waren het uitgangspunt, want wat is een feestje zonder dipsaus? Hummus is een klassieker, en dan waren er nog een paprikadip en een dip van gerookte aubergine – met pitabrood om te soppen. Van die laatste dip maakte ik extra veel en die gebruikte ik om kerstomaatjes mee te vullen. Klein detail: die tomaatjesschotel was KEI mooi. En toch geen foto van getrokken, verdorie.  

Afbeelding 
Afbeelding 

Verder was er roggebrood met geitenkaas, rode biet en appel, een klassieke combinatie. En dan waren er de radijsjes, met een boter-sesamjasje aan. Voor de zoete tanden waren er citroenkoekjes, gemaakt met zoute boter. Die kwamen van hier: http://julia-ostro.com/SALTED-LEMON-BISCUITS. Lekker dat die waren! En mooi ook wel, al zorgde de lotuskoekjesdoos wel even voor verwarring. Ze waren wel degelijk zelf gemaakt.

Van de eieren had ik voor de koekjes enkel de dooiers nodig. Maar eiwit weggooien zou natuurlijk zonde zijn, dus: meringue. Voor de gelegenheid met wat espressopoeder door. Zoet en plakkerig, maar best lekker. Al hadden die wel wat langer in de oven kunnen gebruiken. Het zal de mensen niet gestoord hebben, want ze geraakten op. Net als bijna al de rest, dat zal een goed teken zijn zeker? 

Afbeelding

Tint draait ondertussen ook op volle toeren, iedereen blij! 

RECEPT

RODE BIET HAPJES

Ingrediënten
– dun, vast brood zoals rogge of zuurdesem
– gekookte rode biet, in plakjes
– zachte geitenkaas
– appel, in plakjes 
– versgemalen zwarte peper 

Bereiding
 Snij de boterhammen in kleinere stukken, zoals een toastje. 
– Beleg met een plakje biet en een toef geitenkaas, steek er een stukje appel in en draai er wat peper over. 

HUMMUS

Ingrediënten
– 1 blik kikkererwten 
– 1 theelepel tahini (sesampasta) 
– scheut olijfolie
– een kneep citroensap
– 1 theelepel gemalen komijn
– peper en zout 

Bereiding
– Doe alles samen in de blender of mix met een staafmixer glad. 
– Proef en voeg toe wat er volgens jou te weinig in zit. 

AUBERGINEDIP

Ingrediënten
– aubergines (2 à 3 voor een kommetje)
– 1 teentje look, geschild en geplet 
– 1 eetlepel tahini (sesampasta) 
– kneep citroensap
– peper en zout 

Bereiding
– Prik de aubergines met een vork aan alle kanten een paar keer door. Leg ze op een vel bakpapier of aluminiumfolie onder een hete grill. Draai ze regelmatig om en haal ze eruit wanneer ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn. Dat ruikt verbrand (en dat is het ook) maar dat mag, want de schil haal je later weg en dat geeft de aubergines hun lekkere gerookte smaak. 
– Steek de aubergines meteen in een plastic zakje en laat ze daarin afkoelen. Wanneer ze genoeg afgekoeld zijn, haal ze eruit en verwijder de schil. Als het goed is, kan je die er met een mesje heel makkelijk af trekken. 
– Snij het vruchtvlees in grove stukken en laat die uitlekken in een vergiet. 
– Doe de stukken dan samen met alle andere ingrediënten in de blender (of mix ze glad met de staafmixer).
– Proef en voeg toe wat er volgens jou te weinig in zit. 
– Lekker als dip of om kerstomaatjes mee te vullen. Voor dat laatste is wel wat geduld nodig. 

PAPRIKADIP

Ingrediënten
– 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd 
– 1 chilipepertje, zaadlijsten verwijderd
– 1 ui 
– 2 teentjes look, geplet in de schil
– een paar takjes verse rozemarijn (gedroogd als je geen verse hebt) 
– olijfolie
– paprikapoeder
– zout
– 1 à 2 eetlepels geitenkaas (optioneel) 

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 200°C.
– Snij de paprika, chili en ui in grove stukken en leg ze samen met de look en rozemarijn in een braadslede of ovenschotel of op de bakplaat. 
– Voeg een royale scheut olijfolie toe en strooi er wat zout en paprikapoeder over. 
– Schud alles goed door mekaar en zet in de oven tot de ui en paprika verschroeide randjes krijgen. 
– Haal uit de oven, haal de rozemarijntakjes eruit en knijp de look uit hun velletjes. Mix alles in de blender of met een staafmixer glad. 
– Kruid bij indien nodig. De mijne was wat pikant (altijd chilipeper op pikantheid testen voor je ‘m gebruikt!) en daarom deed ik er wat geitenkaas onder. Zowel met als zonder kaas is de dip lekker. 

SESAMRADIJSJES

Ingrediënten
– radijsjes 
– een paar eetlepels boter, al dan niet gezouten
– een paar eetlepels sesamzaad
– grof zout 

Bereiding
– Snij net genoeg loof van de radijsjes tot je ze nog net aan de steeltjes kan vastnemen.
– Doe het sesamzaad met een snuf grof zout in de vijzel en kneus een beetje, er mogen nog hele zaadjes in zitten.
– Smelt wat boter in een kopje en doe het sesammengsel in een ander kopje. 
– Dip de radijsjes eerst in de boter en daarna in het sesammengsel. Zo krijgen ze een sesamjasje. 
– Eén van de favorieten van de hapjestafel! 

CITROENKOEKJES

Ingrediënten 
– 330 gram bloem
– 120 gram suiker
– 200 gram gezouten boter
– sap en schil van 2 citroenen 
– 2 eidooiers 

voor de topping: 
– 180 gram bloemsuiker 
– sap en schil van 1 citroen
– grof zout 

Bereiding
– Meng de bloem, suiker en fijngeraspte citroenschil onder mekaar. 
– Meng er de zachte boter onder tot je een korrelig deeg hebt. 
– Voeg de dooiers en het citroensap toe en kneed tot alles goed bij mekaar zit. 
– Laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
– Verwarm de oven voor op 180°C. 
– Rol het deeg uit tot ongeveer een half cm dik en steek er met een vormpje koekjes uit. 
– Bak de koekjes op de  bakplaat met bakpapier tot ze goudbruine randjes krijgen, dat duurt zo’n 20 minuten. 
– Laat afkoelen. 
– Meng de bloemsuiker en het citroensap onder mekaar en voeg net genoeg water toe zodat je een glazuurlaag kunt maken. 
– Leg de koekjes op een rooster met daaronder wat bakpapier. Laat het glazuur willekeurig op de koekjes druppelen, of dip de koekjes in het potje met glazuur. 
– Strooi op elk koekje wat fijngeraspt citroenschil en een klein snufje grof zout en laat ze een uurtje staan. 
– De koekjes kunnen nu in een koekjestrommel een paar dagen bewaard worden. 

KOFFIEMERINGUE 

Ingrediënten 
– 2 eiwitten (of hoeveel je er hebt) 
– 100 gram suiker
– 2 theelepels oploskoffie

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 150°C
– Zorg dat je kom en klopper perfect proper zijn en begin de eiwitten op te kloppen. 
– Voeg tijdens het kloppen lepel per lepel de suiker toe en klop verder tot je met je klopper pieken in het schuim kan maken die blijven rechtstaan. 
– Meng er voorzichtig met een lepel het koffiepoeder onder.
– Doe alles in een spuitzak en spuit torentjes op een bakplaat met bakpapier. Heb je geen spuitzak, maak dan gewoon hoopjes met een lepeltje. 
– Bak in de oven 30-40 minuten tot ze knapperig zijn. De mijne stonden er 30 minuten in en waren vanbinnen nog net iets te plakkerig. Neem er op tijd eentje uit om te testen en beslis dan of ze klaar zijn. 
– Je kan bijvoorbeeld ook cacaopoeder nemen in plaats van koffie. 

Advertenties

2 thoughts on “Hapjestafel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s