Home

Een zondags ontbijt vraagt om pistolets, daar bestaat geen twijfel over. Maar ik overschat mij wel eens bij de bakker, zondag ochtend op mijn sleffers met mijn ogen nog half dicht. Of stiekem doe ik dat misschien ook met opzet, want dan kunnen we ’s middags nóg eens pistolets eten. Want op zondag mag dat. 

Al mag het dan wel iets meer hebben: de pistolet kan bijvoorbeeld gepromoveerd worden tot hamburger. Zo’n volgepropte, waar je een grote mond voor nodig hebt en waar de saus dan aan de achterkant uitloopt. Nu, zo’n hamburger bevat een aantal essentiële elementen, of die nu vegetarisch is of niet. Dit is de essentie: broodje + burger + saus + groenten + iets zuurs. En daar kan je eindeloos mee variëren. Al is voor mij de pistolet wel de basis, zo’n zacht hamburgerbroodje kan me niet bekoren. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Dan is er de burger, dit keer eentje van spinazie en amaranth, bij wijze van experiment. Een burger van linzen, kikkererwten, quinoa of wat dan ook kunnen natuurlijk ook. Of eentje van gehakt, ik begrijp ook wel dat de hamburger-die hards daar niet van kunnen afwijken.  Saus is nog zoiets waarover ik niemand op de tenen wil trappen. Ik maakte een licht sausje van yoghurt, citroen en verse kruiden, maar wie zweert bij mayonaise, ketchup of zigeunersaus, moet dat vooral doen. Als voorlaatste bouwsteen hebben we dan de groenten, dat kan alles zijn, en als laatste komen de zure bommetjes, voor de frisheid. Klassiek zijn dat augurken of zilveruitjes, meer -wederom bij wijze van experiment- legde ik mijn uitjes voor de gelegenheid zelf in het zuur. Easy. 

Afbeelding

RECEPT 

AMARANTH-SPINAZIE BURGER

Ingrediënten 
– kopje amaranth (of quinoa, gierst)
– (olijf)olie
– 1 ui, fijn gesnipperd
– 1 teentje look, fijn gesnipperd
– mespunt gerookt paprikapoeder
– paar handen spinazie, grof gehakt 
– kopje noten of pitten, gemalen 
– peper en zout 
– paar eetlepels polenta of bloem (eventueel) 
– 1 ei (eventueel)
– handvol verse kruiden (bieslook, munt, oregano, koriander,…), gehakt 

Bereiding
– Kook de amaranth gaar in 2,5 tot 3 kopjes water, zo’n 20 minuten. Begin met 2,5 kopje en voeg nog wat water toe indien al het water opgenomen is en de amaranth nog niet gaar is. 
– Stoof intussen de ui in wat olie en voeg na een aantal minuten de look toe. 
– Voeg het paprikapoeder toe en laat nog 5 minuten op een laag vuur garen. 
– Zet het vuur weer wat hoger en voeg de spinazie toe. Stoof tot de spinazie geslonken en het vocht verdampt is. 
– Voeg het spinaziemengsel toe aan de amaranth, samen met de gemalen noten/pitten. Kruid met peper en zout en verse kruiden. 
– Controleer of je burgers kan vormen van het mengsel. Plakt het niet genoeg aan mekaar, meng er dan een ei onder. Is het mengsel dan te nat, compenseer dat dan met een paar lepels polenta of wat bloem. Het is wat puzzelen. 
– Als je de juiste consistentie gevonden hebt, verhit dan olie in een pan. 
– Leg, wanneer de olie heet is, een lepel van het mengsel in de pan en duw plat tot een burger. Draai om en bak tot beide kanten bruin gebakken zijn.
– Doe dit tot je genoeg burgers hebt. Heb je nog wat van het mengsel over, kan je er ook balletjes van maken. Wij aten de dag erna spaghetti meatball! 

UITJES IN HET ZUUR 

Ingrediënten 
– 2 kleine uien
– water
– azijn
– snuf zout
– 1/2 theelepel suiker 
– theelepel mosterdzaad
– paar peperkorrels
– paar korianderkorrels 

Bereiding
– Zet een klein steelpannetje op het vuur en giet er ongeveer een halve cm water en een halve cm azijn in. Doe de rest van de ingrediënten (behalve de ui) erbij en breng aan de kook. Laat een paar minuten trekken. 
– Snij intussen de uien in dunne plakjes en doe ze in een glazen (confituur)pot. 
– Giet het azijnmengsel erover en draai het deksel dicht. 
– Laat eerst op kamertemperatuur komen en bewaar dan in de koelkast (weken- tot maandenlang). 
– Ideaal op een hamburger of in slaatjes. 

Advertenties

One thought on “De opbouw van een hamburger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s