Home

Alweer een feestje, dit keer een trouwerij. En dat mocht een buffet zijn. Buffetten maken, dat vind ik een leuk werkje, zeker als het een koud buffet is. Relaxed, want een koud buffet betekent rustig koken, geen schotels die à la minute op tafel moeten staan. Een koud buffet is rustig gerecht na gerecht klaarmaken, en aan de kant zetten wanneer ze klaar zijn. Er zaten een paar warme schotels bij ook: geroosterde groenten en linzenballetjes. Maar die gaan dan weer in de oven, waar ze genegeerd kunnen worden tot ze klaar zijn.

Image

En zo hadden we tegen feesttijd een gevulde tafel. Gevuld met gasten, en gevuld met eten. Voor de kindjes was het misschien geen feestmaal. “Als het te veel naar groenten of kruiden smaakt, moeten ze het niet hebben”, waarschuwde Marlies nog. Laat dat nu net de pilaren van mijn hele buffet zijn, oeps. Gelukkig waren er voor hen ook nog waterijsjes: verse, met aardbeien. Voor de grote mensen ook aardbeien, maar dan met munt op een krokant zandkoekje met citroencrème (receptje van Jeroen Meus). 

Image

Een lijstje van alle gerechten voor wie inspiratie zoekt (de zomerse bbq’s die eraan komen, vragen ook om bijgerechtbuffetten): 

– Pasta met geroosterde paprika, feta en olijven 
– Kruidencouscous met pistachenootjes (hier te vinden: https://soppafest.wordpress.com/2014/05/21/dinnerparty/) 
– Tomatensalade met lavas en peterselie 
– Geroosterde pompoen, wortel en rode biet met kappertjesvinaigrette en sesamzaad 
– Linzenballetjes (zie beneden) met yoghurtsaus 
– Turks brood 
– Sla 
– Rucola 

Mijn tip voor zomerse buffetten? Verse kruiden, kruiden en kruiden. Stap een Turkse of Marrokaanse groentewinkel binnen, daar vind je bosjes munt, koriander, peterselie en dille aan spotprijzen (en neem ineens een paar platte broden mee). Kan niet missen. 

Image Image

RECEPT

Ingrediënten
– 200 gram rode linzen
– bouillon
– scheut olijfolie
– 2 teentjes look, fijn gesneden of geperst  
– 1 ui, fijn gesneden
– ½ theelepel gerookte paprikapoeder
– ½ theelepel mild paprikapoeder
– ½ theelepel komijnzaadjes
– 2 eetlepels tomatenpuree
– peper en zout
– (1 ei)
– paar eetlepels polenta

Bereiding
– Kook de linzen gaar in de bouillon. Ze mogen goed doorgekookt zijn, zodat ze wat uit elkaar vallen en een pasta vormen. Zorg er wel voor dat ze al het water opgenomen hebben, anders is het mengsel te nat. Begin dus liever met wat te weinig bouillon en voeg wat toe als de linzen alle bouillon hebben opgenomen, maar nog niet gaar zijn.
– Stoof intussen de ui gaar in wat olijfolie, in een aparte pan. Voeg na een paar minuten de look toe en bak even mee.
– Laat vervolgens de twee soorten paprikapoeder en de komijnzaadjes ook even mee bakken.
– Voeg ten slotte de tomatenpuree toe en laat die ook nog een paar minuten mee bakken, zo gaat de rauwe smaak er wat uit. Zet het vuur hierbij niet te hoog, want dan bakt die aan.
– Voeg het uimengsel toe aan de linzen, meng onder mekaar, kruid met zout en peper (niet te veel, het gerookte paprikapoeder is ook al pikant) en laat zo even staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
– Ik voegde er dit keer een ei aan toe (het was voor een feestje, ik wilde geen risico’s nemen), maar ik maakte de balletjes ook al een keer zonder ei en dat lukte ook goed, al zijn ze dan wel wat droger.
– Voeg een paar eetlepels polenta toe, tot je een consistentie hebt waarvan je goed balletjes kan rollen.
– Als je tijd hebt, zet het mengsel dan eerst nog een half uur of langer in de koelkast. Het stijft dan wat op en rolt makkelijker.
– Verwarm de oven voor op 190°C.
– Leg een vel bakpapier op een bakplaat of rooster. Rol balletjes (de mijne waren ongeveer zo groot als een pingpongballetje) en leg die verspreid op het bakpapier.
– Zet zo’n 20-30 minuten in de oven, tot ze een bruin korstje hebben.
– Serveer met een yoghurtsausje, als hapje, als bijgerecht of bij wijze van gehaktbalvervanger in goeie oude tomatensaus! 

Advertenties

One thought on “Feestbuffet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s