Home

Pizza is een veelzijdig iets. De ene keer is het te vettig, de andere keer niet krokant genoeg en nog een andere keer worden we verrast door de heerlijke Italiaanse echtheid die je erin proeft. De ene keer kiezen we voor pizza omwille van de smaak, de andere keer omwille van zijn aanwezigheid in de diepvriezer. En wanneer we er echt voor gaan, treffen we kaas aan in de korst. De cheese crust, oh jeetje de overdaad!

Image

Pizza brengt herinneringen boven van goedkope uitjes bij Da Giovanni’s over lokale specialiteiten in Rome of Firenze, tot dronken tussenstops in de nachtwinkel op weg naar huis. Maar ook van weekenddagen en woensdag namiddagen als kind, wanneer we thuis zelf onze pizza mochten beleggen, een hele bakplaat groot. Mama rolde dan het deeg uit en wij smeerden de passata erover uit, zo dun mogelijk, maar zonder gaatjes. En dan olijven, artisjokken en paprikaschijfjes. Courgette en kappertjes! Ansjovis of tonijn, of allebei! En altijd gemalen kaas en mozzarella. Er was géén pizza zonder gemalen kaas en mozzarella.

Image Image

Nu, de dunne krokante korst is gebleven, en het plezier ook. Maar de topping was aan vernieuwing toe. Lekker wel, tomatensaus en alles wat erbij komt, maar ik hou wel van een experimentje. En de groentetas van deze week moest erin verwerkt worden. Het werden twee verschillende creaties; eentje met snijbiet en eentje met courgette, allebei op een bodem met rogge.

RECEPT

PIZZADEEG

Ingrediënten (voor 2 kleine pizza’s)
– 100 gram roggebloem
– 100 gram witte bloem
– 110 ml water
– 1/2 eetlepel gist
– scheut olijfolie
– snuf zout

Bereiding
– Ik gebruikte onze broodmachine: alles erin en knopje ‘pizzadeeg’. Daarna simpelweg nog uitrollen.
– Zonder broodmachine volg je volgende stappen:
– Los de gist op in het (lauwe) water.
– Maak een berg van de bloem op je werkblad en maak er een kuiltje in.
– Doe de gistoplossing samen met het zout en de olie in het kuiltje en begin de bloem eronder te mengen.
– Kneed, van zodra alles onder mekaar zit, het deeg nog een tijdje tot het elastisch is.
– Laat 20 minuten rijzen, deel eventueel in kleinere porties voor kleinere pizza’s, en rol uit.

– Verwarm de oven voor op 220°C, laat de bakplaat mee heet worden in de oven.
– Rol het deeg meteen uit op een stuk bakpapier.
– Bereid de toppings voor en beleg de pizza(‘s) ermee.
– Haal de bakplaat uit de oven, schuif meteen de pizza met het bakpapier op de plaat en zet terug in de oven.
– Bak tot de korst krokant is en de topping gaar.

TOPPING COURGETTE

Ingrediënten (voor 1 kleine pizza)
– 1 kleine courgette
– 80 gram zachte geitenkaas
– 1 à 2 eetlepels gehakte verse dille
– scheut olijfolie
– peper en zout

Bereiding
Meng de geitenkaas met het grootste deel van de verse dille, een snuf zout en een snuf peper.
Snij de courgette in dunne plakjes
– Smeer het geitenkaasmengsel over de pizzaboden en beleg met courgetteplakjes. 
– Druppel wat olijfolie over de courgette en strooi er nog wat extra peper en zout over. 
– Zet op een hete bakplaat in de oven en bestrooi wanneer hij krokant is nog wat extra dille over de pizza, vlak voor het serveren. 

TOPPING SNIJBIET

Ingrediënten (voor 1 kleine pizza)
– scheut olijfolie
– 1 ui, in dunne ringen
– 1 teentje look, in fijne plakjes
– bladeren van een bosje snijbiet (of spinazie of een ander blad), grof gehakt 
– snuf nootmuskaat
– peper en zout
– 2 eetlepels zachte geitenkaas
– eetlepel verse tijmblaadjes

Bereiding
– Stoof de ui gaar in een pan met een scheut olijfolie.
– Voeg de look toe en daarna ook de snijbiet. Laat even stoven tot de bladeren geslonken zijn. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
– Verspreid het mengsel over de pizzabodem, leg er wat toefjes geitenkaas op en bestrooi met verse tijmblaadjes en nog wat extra peper en zout.
– Bak op een hete bakplaat tot hij krokant is en eet bij voorkeur met je handen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s