Home

In het thema ‘niks laten verloren gaan’: wortels én wortelloof op een gloednieuw tweedehands servies van de rommelmarkt. En niet zomaar een servies, een verzamelstuk is het. En wel eentje van een fervente fan van de Jaarlijkse Nationale Vogelshow in Sint-Truiden, jawel. Er zijn kopjes, borden en schoteltjes, al dan niet met gouden randjes en altijd met een verschillend vogeltje op, elk jaar een ander. Ik ben er behoorlijk trots op.

Image

Maar goed, daar gaat het eigenlijk niet over. Want, nog in het thema ‘niks laten verloren gaan’ gebruikte ik vandaag van een bussel jonge worteltjes niet enkel de wortels, maar ook het loof. Op zich heeft dat loof geen smaak om van achterover te vallen, maar je kan er wel iets lekkers mee maken. De wortels zelf gingen, met hun schil nog aan, de oven in en het loof verwerkte ik in soort van pesto (die eigenlijk helemaal geen pesto is). En als je echt wil scoren, hou je de steeltjes, die te hard zijn voor de ‘pesto’ bij om later een bouillon van te trekken. Níks laten verloren gaan. Eigenlijk is koken zo een beetje toveren. En wat is nu cooler: ‘ik ben kok’ of ‘ik ben tovenaar’? Ik dacht het al. 

Image Image

En dan was er nog een klein schattig bloemkooltje in de tuin dat zijn bladerenjasje al had uit gedaan en niet meer wilde groeien. Die mocht met de wortels meedoen, de oven in. En om in de sfeer te blijven: aardappelpartjes uit de oven erbij. Voel je vooral vrij om er iets anders bij te eten. 

Image

 

RECEPT 

Ingrediënten 
– bussel jonge worteltjes 
– olijfolie 
– paar takjes tijm (citroentijm als je dat hebt) 
– sap van 1 citroen 
– handje gemalen kokos
– handje verse basilicum
– theelepel honing 
– peper en grof zout 

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 220°C. 
– Snij het loof van de worteltjes af, zodat er net nog een klein stukje groen aan de wortel zit. Snij eventueel de wortels nog een keer in de lengte door. 
– Doe de wortels in een ovenschaal of op de bakplaat, met een scheut olijfolie, een paar takjes tijm en wat grof zout en versgemalen peper. Zet in de oven, 30-40 minuten. 
– Doe ondertussen het wortelloof, de helft van de bussel is genoeg (bijhouden he, de rest 😉 ), samen met het citroensap, de kokos, de basilicum, de honing en een serieuze scheut olijfolie in de blender. Mix tot het brokkelig is, niet tot het helemaal moes is. 
– Haal de worteltjes uit de oven en serveer er de ‘loofpesto’ bij en bijvoorbeeld wat aardappelen. 
– Eet je bord leeg, niks laten verloren gaan. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s