Home

Een week kamperen in Finland is één ding, citytrippen in Helsinki is iets anders. Hoe zalig de bossen, het water en de houtvuren ook waren, de lekkerste eetplekjes ontdekken in de stad is ook de moeite waard.

kokko

We zijn uiteraard op zoek gegaan naar authentiek Fins, maar ontdekten ook dé hippe koffiebar van de stad: Café Kokko. Weinig slechts te zeggen over die bar, wat een heerlijke plek. Ten eerste was de koffie zalig, dat is regel nummer 1 om een goeie koffiebar te kunnen zijn natuurlijk. Ten tweede waren de uitbaters ontzettend fijne mensen. De bar zelf lag aan het water met een tof kleurrijk terras buiten en een mooie inrichting met ruwe baksteen, parket en fijne zeteltjes binnen. Om nog maar te zwijgen over de sauna.

kokko cake

Maar dan. Waar het eigenlijk allemaal om draait. Waarom we een dag later alweer naar Café Kokko terugkeerden. Waarom we de hipsters -die de Kokko’ers zijn- mogen aanbidden. De raw cakes. Cake, taart, brownies, quiche: allemaal glutenvrij, suikervrij, vegan en rauw. Dat laatste klinkt niet bepaald lekker, ik geef het toe. Maar rauw betekent niet dat de klassieke deegbodems ongebakken op je bord verschijnen, oh nee. Rauw betekent bodems van noten, dadels, kokos, toppings van cashew, fruit en chocola, fantastische smakencombinaties. Vooral de Asian Brownie mocht er zijn (of was het de Indian Muffin?). En alle ingrediënten stonden op de menukaart, yes!

kokko cake1

kokko cake2

Het is hip, de raw-beweging. Het is één van die levenswijzen waar mensen zich in vastbijten. Niks verwarmen boven de 40 graden, dat is de regel. Ikzelf hou niet zo van die strikte (extreme?) beperkingen, maar ik experimenteer er wel graag mee. Het prikkelt in elk geval je creativiteit.

DSCN7046

En dus ging ik zelf ook aan de slag. Ik maakte een wortel-citroen-notentaart, ongebakken. En dus rauw :). The Sweet Life, een veganistische blog, bezorgde mij de inspiratie. Heel lekker!

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina! https://www.facebook.com/soppafest?ref=ts&fref=ts
Blijf op de hoogte via mijn Pinterestpagina! http://www.pinterest.com/soppafest/

RECEPT

Ingrediënten
Wortellaag
– 2 1/2 cup geraspte wortel
– 1 cup walnoten
– 1 cup dadels
– 1/2 cup geraspte kokos
– theelepel kaneel
– 1/2 theelepel nootmuskaat
– snuf zout

Cashew-citroenlaag
– 1 cup cashewnoten, geweekt (liefst een nachtje, maar dat hoeft niet per sé)
– 1/4 cup water
– 3 eetlepels agavesiroop (of honing)
– sap van 1/2 tot 1 citroen
– snuf zout
– 1/3 cup kokosolie, gesmolten

– extra walnoten en kaneel om af te werken

Bereiding
– Bedek een cakevorm met bakpapier of vershoudfolie, zowel de bodem als de kanten.
– Mix de walnoten en dadels onder mekaar in de keukenmachine tot ze gemengd zijn, maar er mogen nog stukken noot in zitten.
– Voeg er de kokos, kaneel, nootmuskaat en zout aan toe en mix verder onder mekaar.
– Meng er de geraspte wortel onder. Als je keukenmachine groot genoeg is, kan het daarin. Anders kan het ook gewoon met een lepel. Door de dadels zal het goed genoeg plakken.
– Stort het mengsel in de cakevorm, maak overal mooi plat en laat afkoelen in de koelkast.
– Spoel intussen de cashewnoten schoon en doe ze samen met het water, de agave, het zout en citroensap in de blender.
– Blend lang genoeg tot het mengsel een mooie crème is. Dit kan 5 tot 10 minuten duren.
– Voeg de kokosolie toe en blend een laatste keer door mekaar.
– Doe de crème bovenop de wortellaag in de cakevorm en strijk glad.
– Laat opstijven in de diepvries.
– Laat ‘m een tweetal uurtjes zitten voor je hem aansnijdt (best met een warm mes). Laat dan nog even ontdooien voor je hem opeet.
– Je kan de rest zo lang in de diepvries laten zitten als je wil, gewoon telkens een kwartiertje tot een half uur laten ontdooien.
– Versieren met wat extra walnoten en kaneel, smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s