Home

Bloem, een basisproduct. Je vindt het overal, het zit overal in, het kost niks. En het is veelzijdig. Daarom kochten we in de supermarkt maar meteen 4 kilo bloem, bloem heb je nooit te veel. We hadden te veel, dat wel.

P1040770 P1040772       

Maar eerst nog even over die supermarkt. Het ging zo. Ons busje stopte aan een gi-gan-tische supermarkt, waar we een uur de tijd kregen om inkopen te doen voor een hele week. Een boodschappenlijstje, 3 karren, 10 rondhollende belgen en een hele lange rekening. Dan het busje volstouwen met lekkers en de eerste lunch nuttigen. De eerste van velen, want de kano’s zaten bomvol voorraad. Zalig idee, zo’n massa ingrediënten kopen waarmee je nog alle kanten uit kan.

P1040774

Het doet een beetje pijn wel. Blikken, poedermelk, veel afval. Verwerkt, niet vers, bewaarmiddelen. Maar goed, daar tegenover staat dat we een week lang geen elektriciteit gebruikten en enkel water uit het meer. Het groen hart is een beetje gesust. We kunnen niet heel de week overleven op bosbessen natuurlijk.

P1040952

4 kilo bloem dus, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. Broodjes, pannenkoeken, pizza’s, er is zo veel mee te doen. Net voor we vertrokken, maakte ik al kampvuurbroodjes voor Libelle (Kampvuurbroodjes) en in Finland maakten we daar gretig variaties op. We draaiden broodjes met gedroogde veenbessen en honing rond een stokje om bij het vuur tot een lekker ontbijtje te roosteren. Op de laatste avond ging Oskar aan de slag met kruiden voor hartige broodjes en met chocola en rozijnen voor zoete broodjes. Heer-lijk. We bakten ze wel op een rooster, een eeuwigheid duurt dat. Maar het was de eeuwigheid waard, al raad ik toch aan om ze op een stokje te draaien. Zo kan je met de hand steeds het warmste plekje opzoeken en je broodje net daar laten garen. Zo klaar.

P1040873

Tot zover de broodjes. De topmaaltijd van de week was pizza. Met vers deeg, op een houtvuur. Het kan echt niet beter. Pizza, op een houtvuur, in Finland, vers gemaakt. Het kan echt niét beter. Ontzettend romantisch zoiets. We zorgden voor een goed warm vuur, zetten er een rooster boven, zilverpapierke en daarop de pizza met een deksel over. De bodem werd verrassend krokant, tot groot jolijt van ons allemaal. Slow cooking is hip, toch? Want pizza’s voor 10 man, op 1 vuur, dat duurt natuurlijk een tijdje. Maar wat betekent tijd op vakantie? Werkelijk niets.

P1040862

Het basisdeeg voor pizza en broodjes kan eigenlijk hetzelfde zijn, al hoeft pizzadeeg niet noodzakelijk te rijzen. Het pizzadeeg was daarom simpelweg bloem met een scheut olijfolie, een beetje zout en net genoeg water om het deeg tot een elastische bal te kunnen kneden. Voor de broodjes gebruik je wel best bakpoeder, gist of zelfrijzende bloem. Ze mogen wat groeien, als ze aan hun stokje hangen. Het basisrecept vind je hieronder, maar geef ze vooral extra smaak, je kan er alle kanten mee uit!

P1040863

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina! https://www.facebook.com/soppafest?ref=ts&fref=ts
Blijf op de hoogte via mijn Pinterestpagina! http://www.pinterest.com/soppafest/

RECEPT

Ingrediënten
– 500 gram zelfrijzende bloem OF gewone bloem + ongeveer 15 gram bakpoeder (een zakje)
– scheut olijfolie
– snuf zout
– 300 ml water
– smaakmakers (kaneel, rozijnen, chocola, oregano, citroenschil, olijven,…)

Bereiding
– Alle ingrediënten mogen bij mekaar, en mengen. Gebruik niet al het water ineens, bekijk even of je het allemaal nodig hebt.
– Kneed het deeg tot je een elastische bol hebt.
– Trek een stukje van het deeg, rol het tot een slinger en wikkel die rond een stokje (stokken uit de natuur winnen qua romantiek van satéstokjes).
– Hou je broodje op een gloeiende plek, maar niet in het vuur, anders worden ze zwart.
– Draai je broodje rond tot het aan alle kanten mooi bruin is en eet van het stokje af.
– Liefst bijten en doorgeven, nu we toch romantisch bezig zijn.

Voor beeld bij het recept, kijk hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s