Home

Deze zomer ontstond er een gloednieuw festival in Lommel: Bohemia. Op dit festivalletje stond naast muziek ook lekker eten centraal. Hoe kan het ook anders met een hoop foodies in de organisatie. Lekker wel, een pak friet of een stuk pizza op een festival, maar op Bohemia mocht het wat meer zijn.

Bohemia8 Bohemia1

Een volledig biologisch veganistisch buffet en nog eens 2 warme gerechten stonden er op de menukaart.  En zo ging ik de dag voor het festival aan de slag. TOP-assistent Julie aan mijn zij, een auto bomvol ingrediënten en een aantal kookgrage vrijwilligers van jeugdhuis Tydeeh.

 Bohemia2

Het jeugdhuis begint met ‘Konijn met pruimen’, binnen het ondernemersproject M.ond. De bedoeling is om allerlei projecten te organiseren met jongeren waarin ecologisch en economisch koken centraal staat. Lijkt mij alvast een prachtinitiatief, ik ben helemaal fan! En zo kwam het dus dat Konijn met pruimen, Bohemia en Soppa Fest samen aan de slag gingen. Van co-creatie gesproken. Mooi toch?

 bohemia bohemia3

9u ’s ochtends schoten we in actie. Noten roosteren, dressings maken, kikkererwten koken, groenten snijden en taken verdelen. Vrijwilligers kwamen en gingen weer en heldin Julie ging samen met mij door tot alle gerechten op smaak waren en in emmers zaten, klaar om naar de festivalkeuken vervoerd te worden. De volgende dag zorgde Vicky nog voor de afwerking van de gerechten en zo kwamen zalig gevulde schotels op de buffettafel, waaraan festivalgangers konden aanschuiven en hun bord konden volladen. Vooral groenten, noten en peulvruchten stonden er de show te stelen.

142308_5995

Met een bord vol lekkers genoten de mensen van de muziek op het hoofdpodium, van de artiesten in de akoestische tent en van cocktails en andere drankjes. Zelfs de zon kwam erdoor, ondanks de regenweek. Het werd een heerlijke dag waar ik met véél plezier aan terug denk. Alles wat een festival nodig heeft was er: goeie muziek, een zalige sfeer, een marktje een camping en lekker eten en drinken. Maar dan allemaal biologisch en veganistisch, zo simpel kan het zijn.

bohemia5 bohemia6

Bij deze hebben we toch weer enkele rasechte carnivoren kunnen laten genieten van een lekker vleesloos bord. Blijf vooral genieten van je stukje vlees hoor, maar we hebben wel kunnen tonen dat veganistisch eten niet enkel voor geitenwollensokken is, dat het ontzettend lekker en voedzaam is en je geen topchef moet zijn om het klaar te maken.

Bohemia4

‘Ja, lekker wel, maar hoe moet ik zoiets nu klaarmaken?’ Hoorden we wel eens aan de buffettafel. Awel, met de volgende recepten kom je al een heel eind op weg. Succes!

Bohemia9 Bohemia11

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina! https://www.facebook.com/soppafest?ref=ts&fref=ts
Blijf op de hoogte via mijn Pinterestpagina! http://www.pinterest.com/soppafest/

RECEPT

BIRYANI

Hiervoor volgde ik het enthousiasme van Mme ZsaZsa: http://madamezsazsa.blogspot.be/2013/02/week-8.html. Zij vond op haar beurt inspiratie in veg!, ook één van mijn kookbijbels.

PASTA CASHEW-MUNT-PESTO

Ingrediënten
– 50 gram cashewnoten
– 50 gram verse munt
– 1 teentje look
– geraspte schil van 1 citroen + sap van 1/2 citroen
– theelepel mosterd
– snuifje suiker
– 75 ml olijfolie
– peper en zout
– pasta, zoveel je wil

Bereiding
– Alle ingrediënten, behalve de olie, mogen samen in de blender tot een puree gemixt worden.
– Laat dan de blender draaien en giet er langzaamaan de olijfolie bij tot je een dikte hebt zoals die van gewone pesto.
– Breng eventueel verder op smaak met citroensap, peper en zout.
– Kook pasta (wij gebruikten volkoren penne) beetgaar en meng de pesto eronder.
– Zowel koud als warm is deze pasta lekker.
– Op Bohemia was deze pasta deel van een buffet vol groenten, maar wil je de pasta als gerecht alleen eten, kan je er misschien van kort gekookte erwtjes, kerstomaten, rucola of gegrilde courgettes onder mengen. Alles kan!

LNZENSALADE

Die vind je hier :): https://soppafest.wordpress.com/2014/04/09/poepsimpele-prei-en-linzen/

SLAATJE WITTE KOOL – WORTEL

Ingrediënten
– 3 à 4 wortelen, grof geraspt
– halve witte kool, in fijne reepjes
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel agavesiroop (honing kan ook, maar dat is niet vegan)
– 1 eetlepel geraspte gember
– 2 eetlepels witte wijnazijn of rijstazijn
– sap van 1 limoen/citroen
– 2 eetlepels sesamolie
– 2 eetlepels olijfolie
– handvol koriander, grof gehakt
– klein bosje lente-ui, in ringetjes

Bereiding
– Meng de sojasaus, agavesiroop, gember, azijn, citroen en ten slotte de olie onder mekaar tot een samenhangende dressing.
– Doe de wortelen en kool bij mekaar en meng er de dressing onder. De salade mag even staan om de smaken van de dressing goed op te nemen.
– Werk af met lente-ui en koriander.
– Fris, klassiek bijgerechtje met een Aziatische toets!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s