Home

Pompoenen, ze gooien ermee naar je hoofd in de herfst. Niet letterlijk, uiteraard. Mensen schatten dat niet altijd goed in ook, zo’n pompoenplant. ‘Ik zet een paar pompoenplantjes,’ denken ze. En dan zitten ze daar met 5 pompoenen per plant. Menig brievenbus pronkt in oktober met een stapel pompoenen op zijn dak. ‘Mee te nemen’, staat er dan bij.

IMG_20141015_153140

Andere overenthousiastelingen maken er monsters van en steken er kaarsen in. Nog anderen maken er een sport van om de grootste pompoen ooit te kweken. Van die exemplaren waar je in kan zitten en die met de remorque opgehaald moeten worden. Verspilling, zou je kunnen zeggen. Maar in dit geval heeft het allemaal z’n charme.

IMG_20141015_140625

Toch mag er ook nog mee gekookt worden. Moeten zelfs, want zo’n pompoen, het is één van mijn lievelingsgroenten. Het heeft iets verwarmends, iets vullends, bijna troostend. Al kan het ook eens tegenvallen, sommige pompoenen zijn duidelijk wél gemaakt om monsters van te maken of in te gaan zitten. Ze smaken waterachtig en van het verwarmende gevoel blijft niets meer over. Héél jammer is dat dan. Weg smaak, weg hoge verwachtingen, weg lievelingsgroente.

IMG_20141015_125603

Goed kiezen is dus de boodschap. Butternuts zijn meestal wel een goed idee en ook de kleine hokkaido kan soms als een smaakbom in je mond wegsmelten. Zeker geroosterd. Geef mij dat in plaats van een zak chips voor de tv en ik ben een gelukkig mens, heel gelukkig. Telkens ik een pompoen doormidden snijd, volgt er één van volgende reacties: ‘verdorie’ of ‘yes!’. Het uitzicht van het vruchtvlees zegt al zoveel over de smaak. Hoe dan ook, doorgesneden betekent opeten. Van een halve pompoen valt immers geen monster meer te maken.

IMG_20141015_150755

Keukengewijs kan je er wel nog alle kanten mee uit. Risotto, lauwe salades, curry’s, noem maar op. En hartige taartjes in dit geval. En soep, uiteraard soep.

IMG_20141015_135507

TIP: gooi de zaden niet weg. Rooster ze in de oven met zout en paprikapoeder, of met suiker en kaneel!

RECEPT

SOEP

Ingrediënten
– 1 klein pompoentje (of de helft van een grotere)
– olijfolie
– 2 uien, grof gesneden
– 2 tenen look, geraspt
– 2 cm gember, geraspt
– 1 appel, geschild en grof gesneden
– groentebouillon
– blaadje laurier
– takje tijm
– verse koriander
– zout
– chilipoeder
– peper

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Snij intussen de pompoen in blokjes, de schil mag eraan blijven.
– Vermeng de pompoen met wat olijfolie, zout en chilipoeder en schuif 20-30 minuten in de oven.
– Stoof de ui samen met de look en gember in wat olijfolie.
– Als de ui glazig is, stoof dan de appel even mee en voeg er ook de tijm en laurier aan toe.
– Laat de pompoen roosteren tot hij donkere randjes heeft en voeg ook die dan aan de rest toe, samen met de bouillon. Voeg net genoeg bouillon toe tot de groenten net (of net niet, voor een dikke soep) onder staan.
– Haal de tijm en laurier eruit en mix tot een gladde soep.
– Kruid bij met peper en zout en werk af met verse koriander.

TAART

Ingrediënten
– 250 gram volkorenbloem
– 200 gram zachte boter
– scheut koud water
– 1 klein pompoentje (of de helft van een grotere)
– theelepel tijm
– olijfolie
– een potje uienrelish (zie recept)
– peper en zout

Bereiding
– Meng de bloem, boter, water en wat zout met je handen tot een samenhangend deeg.
– Dek af en laat rusten in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Snij intussen de pompoen in blokjes, de schil mag eraan blijven.
– Vermeng de pompoen met wat olijfolie, tijm, peper en zout en schuif zo’n 20 minuten in de oven.
– Rol het deeg uit tot 1 grote cirkel of meerdere kleintjes. Je hoeft helemaal geen perfecte cirkel(s) te hebben.
– Verspreid er een laagje uienrelish over tot 2 à 3 cm van de rand.
– Leg er goed wat geroosterde pompoen op, strooi er eventueel nog wat peper en zout over en plooi de randen van het deeg naar boven.
– Zet weer voor 20-30 minuten in de oven, tot het deeg krokant is.
– Lekker met een slaatje of een kom soep.

UIENRELISH

Ingrediënten
– 4 à 5 rode uien, in halve ringen
– scheut olijfolie
– theelepel mosterdzaad
– theelepel kurkuma
– peper en zout
– 2 eetlepels suiker
– royale scheut rode wijnazijn

Bereiding
– Verhit een scheut olijfolie in een pan.
– Voeg de kurkuma en het mosterdzaad toe en roer even mee tot de kruiden beginnen te geuren.
– Voeg de uien toe en laat ze op een laag vuurtje traag garen.
– Bestrooi na een paar minuten met suiker en blus met een goede scheut wijnazijn.
– Kruid royaal met peper en zout en laat nog minstens 15 minuten rustig inkoken.
– Het resultaat moet een zoet-zure relish worden, die pittig tegenover de warme pompoen smaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s