Home

Herfst, druilerig weer, koud. Je wordt er niet gelukkig van? Ik doorgaans ook niet, uiteraard. Maar soms, als niets je verplicht om de regen in te stappen, kan het ook leuk zijn. Want herfst, druilerig weer en koud, dat schreeuwt ook om bakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zeker bij mij thuis, want hier warmt het huis helemaal op van zodra de oven aan gaat. En dan met je verse gebakjes en een kop hete thee of koffie onder een deken de zetel in kruipen. Of met een verse chai latte, zoals vandaag. Nog zoiets waarvan het huis helemaal naar kruiden gaat ruiken. Al heeft niet iedereen het voor die sterke geuren. ‘Oef, mag die deur efkes open?’ Aldus één van m’n huisgenoten toen hij beneden kwam. Oeps.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De geur van zoete perenflapjes met kardemom en citroen werd hartelijker ontvangen. Al moesten ze dan wel weer een half uur wachten om eraan te beginnen. Tegen dat ik een paar foto’s getrokken heb, is het eten al lang koud. Een cursus fotografie, het zou me geen kwaad doen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat het herfstig was, kwam nu net goed uit, want eigenlijk ging ik vooral aan het bakken voor de Libelle Lekker Foodbloggers contest. Straks misschien op Libelle-lekker.be, deze blogpost. Wie weet.

Het recept voor de chai hebben jullie nog tegoed, dat heeft nog wat finetuning nodig. Maar hier alvast het recept voor de perengebakjes.

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina! https://www.facebook.com/soppafest?ref=ts&fref=ts
Blijf op de hoogte via mijn Pinterestpagina! http://www.pinterest.com/soppafest/

RECEPT

Ingrediënten
– 160 gram bloem (ik nam ½ volkoren, ½ wit)
– 120 gram boter
– 2-3 eetlepels koud water
– snuf zout
– 5 peren, geschild en in blokjes
– soeplepel kokosboter (of gewone boter)
– soeplepel geraspte verse gember
– 5 kardemompeulen
– snufje kaneel
– geraspte schil van 1 citroen
– sap van ½ citroen
– honing/suiker naar smaak

Bereiding
– Snijd de boter in blokjes en meng die met je vingers onder de bloem en het zout.
– Voeg 2 eetlepels water toe en meng het deeg met je handen tot een bal. Plakt het nog niet aan mekaar, doe er dan nog een extra eetlepel water bij.
– Wanneer je een stevige bal deeg hebt, pak hem dan in in plastic folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
– Smelt intussen de (kokos)boter in een pan en voeg er de gember aan toe. Zet het vuur niet te hoog.
– Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en plet ze in de vijzel (als je dat niet hebt, kan je de zaadjes ook in hun geheel gebruiken). Voeg ze toe aan de pan.
– Van zodra de gember een beetje pruttelt, mogen de peren erbij, samen met de kaneel (niet te veel), het citroensap en de citroenschil.
– Laat de peren op een zacht vuurtje rustig gaar worden.
– Voeg ten slotte nog de honing of suiker toe, net genoeg tot het voor jou zoet genoeg is.
– Draai het vuur uit en laat de vulling afkoelen.

-Verwarm de oven voor op 190°C
– Klop een ei los in een kommetje.
– Rol het deeg uit en steek er rondjes uit.
– Leg een kleine eetlepel perenvulling in het midden van elke cirkel en plooi de cirkels dicht.
– Duw de randen dicht met een vork, bestrijk met wat losgeklopt ei en bestrooi eventueel met wat suiker.
– Schuif voor 20-30 minuten in de oven tot de flapjes een mooi bruin kleurtje krijgen.
– Lekker bij een warm drankje of een bolletje ijs. Hier ten huize Soppa fest hebben we die kans niet gekregen. Ik knipperde bij wijze van spreken met mijn ogen en we hadden ze allemaal al verorberd (na een half uur foto’s trekken weliswaar).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s