Home

Hoe zit dat met die blog van u? Ik vraag het mij soms ook af. Het is weer een tijdje geleden dat ik weer eens iets postte. Maar ik heb daar een goede reden voor. Soppa Fest is aan een transformatie bezig. Eentje van blog naar cateringzaak slash noedelfabriek slash kokkin-met-nog-veel-plannen.

Helaas schiet dat bloggen er dan wel eens over. Maar hier dus een inhaalmanoeuvre. Maandag nam ik een vrije dag. Eentje waarop ik niet werkte, niks moest en dus veel tijd had om te shoppen. Foodshoppen weliswaar, dat is de enige vorm van shoppen die ik de hele dag door zou kunnen doen. Op dat vlak kan er al eens voor eventjes een gaatje in mijn hand ontstaan. Het zal een vrouwending zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zo’n dagen begint het met kookboeken lezen. Wat volgt is briefjes steken tussen diezelfde kookboeken. En dan lijstjes maken; dat, dat en dat nodig. En dan van winkel tot winkel gaan, de hele stad door, zoals een kind op de kermis. Van kraam tot kraam gaan en overal geld uitgeven om met schatten naar huis gaan.

En het beste is dat het dan nog maar net begint. Alles staat daar dan, uitgeladen op het aanrecht en dan gebeurt het pas: creëren, proeven en delen. Daar wil een mens toch voor leven?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naast haver-appelkoeken en zoete pompoentaart, werd het winnende project van de dag Deens roggebrood. Ik kocht onlangs The Green Kitchen, een heel mooi boek met heerlijke recepten, waaronder dus roggebrood. Het is een 24-uur project, dat brood, en dat is er net zo leuk aan. Mengen, wachten, meer mengen, nog een nacht wachten, kneden, nog eens wachten, bakken, en nog eens een paar uur wachten. Oh de openbaring wanneer het dan eindelijk aangesneden kan worden! Slow cooking op z’n best.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bleek een heerlijk vast, vochtig broodje met een héél lekkere smaak. Ik maakte er een pakje van voor mijn mama en van al de rest genieten we nog met het hele huishouden. Topdag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het recept, bijna volledig volgens de instructies van David & Luise van The green Kitchen (kijk ook eens op hun blog: http://www.greenkitchenstories.com/

Roggemeel is niet overal te vinden, maar bij de natuurwinkel heb je een grote kans.

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina!

RECEPT

Ingrediënten

– 190 gram roggevlokken
– 60 gram zonnebloempitten
– 500 ml kokend water
– 250 ml volle yoghurt, op kamertemperatuur
– 3 eetlepels heldere honing
– 1 eetlepel zout
– 1 eetlepel venkelzaad (onmisbaar!)
– 5 eetlepels johannesbroodpitmeel (check de natuurwinkel)
– 4 theelepels droge gist
– 400 gram roggemeel
– 250 gram speltmeel

Bereiding

– Doe de roggevlokken en zonnebloempitten in een grote kom en schenk er het kokend water over. Laat zo 15 minuten staan.
– Voeg dan de yoghurt, honing, het zout, venkelzaad en johannesbroodpitmeel toe en meng met een houten lepel door mekaar.
– Roer de gist erdoor, gevolgd door het roggemeel. Begin met wat minder dan 400 gram en voeg genoeg meel toe tot je een glad beslag krijgt.
– Laat het zo, afgedekt met plasticfolie een uur op kamertemperatuur staan. Als het goed is, zitten er tegen dan luchtbelletjes in het deeg.
– Voeg dan beetje bij beetje het speltmeel toe, tot je een deeg krijgt dat je kan kneden. Verwacht wat gepruts: roggemeel is ontzettend plakkerig.
– Wanneer het deeg net niet te plakkerig meer is om te kunnen kneden, kneed het dan 5 minuten lang, maak er een bal van en leg die terug in de kom. Wrijf er wat water over, bedek opnieuw met folie en zet de kom een nachtje koud weg (garage, koelkast).
– Vet een bakvorm in (of twee kleintjes) en duw het deeg er goed in aan. No worries als het deeg plakt, dat is de bedoeling.
– Wrijf weer wat water over het deeg, strooi er wat roggemeel over en zet voor de laatste keer 2 uur weg, onder een handdoek.
– Dan is het brood klaar om in 1 uur (45 minuten was bij mij genoeg omdat ik met 2 kleinere vormen werkte) op de bodem van een voorverwarmde oven op 200°C gaar te worden en het hele huis in een heerlijk geurtje te steken.
– Draai dan de oven uit en laat het brood nog 15 minuten op de bodem staan.
– Haal het brood uit de bakvorm en laat een paar uur op een rooster afkoelen tot het helemaal koud is.
– Een laagje mosterd en een plakje oude kaas of een verse veggiespread zijn er heerlijk op.
– Niet onbelangrijk: het brood blijft wel een week lekker!

Advertenties

One thought on “Roggebrood voor vrije dagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s