Home

Boterhammen, de Belgen zweren erbij. Op zondagochtend staan we allemaal in de rij voor verse pistolets en croissants die met een beetje geluk nog warm zijn. Als het kermis is of er is iemand jarig, mag er een taart bij en voor het gemak nemen we al een brood mee voor de week, want op maandag zijn de bakkers dicht. Het zit in onze cultuur.

20140927_120729   IMG_0008

Wij hebben hier geen lunchboxen of lunchpakketten. Neenee, iedereen heeft een brooddoos, een BROODdoos. Dat is een doos, gemaakt om brood in te steken. Probeer er geen soep, slaatje of pasta in te steken, want dat lekt. Gelukkig is er tupperware, en weckpotten, maar de ingeburgerde boterham is dan toch weer zo’n makkelijke optie. Het is snel gemaakt, de kinderen lusten het, en het past toch zo makkelijk in die doos, die brooddoos. En het kan lekker zijn ook, zo’n boterham. Zeker als ze kraakvers zijn, dik gesneden en met lekker vers broodbeleg.

IMG_0018

Lekker vers broodbeleg, dat is wat ik samen met de immer enthousiaste Jolien ging laten proeven aan de inwoners van het rurale Melsele. Op de dag van de klant kregen de bezoekers van ’t Fruithof van ons versgebakken brood met lekkers aangeboden, allemaal veggie en gezond. Het gros van de klanten was in twee teams onder te verdelen:

IMG_0015

Team 1: klassiek, argwanend en de ene al wat benieuwder dan de andere. Enkele reacties: “Nee bedankt, ik ben niet zo vegetarisch aangelegd.” “Hummus? Oei, dat klinkt niet zo appetijtelijk.” “Kikkererwten, jaja dat ken ik, dat zijn die groene bollekes. Toch?”

IMG_0024

Team 2: laaiend enthousiast en allemaal fervente aanhangers van Pascalle Naessens. Enkele reacties: “Amai dat is lekker, kunnen we dat hier vanaf nu in potjes kopen?” “Ge gaat mij die recepten toch niet vergeten door te sturen he?” “Ik maak zelf mijn notenpasta, wisselen tegen een potje van jullie?”

Heerlijke mix.

IMG_0013

IMG_0017

Vooral positieve reacties wel, een erg fijn publiek! En zo zalig om mensen te zien verschieten hoe simpel lekker kan zijn. De basis is steeds dezelfde: gekookte peulvruchten, eventueel met groenten eronder en enkel nog met wat kruiden de mixer erin. Of plet gewoon een avocado en meng er wat peper en zout onder, onze simpelste én meest geliefde creatie van de dag. Een trip naar de slager of kaaswinkel kost je waarschijnlijk meer tijd. Ik geloof dat we toch minstens een paar mensen warm gemaakt hebben om het eens uit te proberen. En dat doet me héél veel plezier.

20140927_120744

Blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina! https://www.facebook.com/soppafest?ref=ts&fref=ts
Blijf op de hoogte via mijn Pinterestpagina! http://www.pinterest.com/soppafest/

RECEPT

Voor alle peulvruchtbereidingen geldt:

– als je verse bouillon hebt staan, gebruiken om je bonen/kikkererwten in te koken! Anders doet gewoon water het ook goed.
– kook je bonen en consorten altijd net iets té gaar, ze worden weer wat harder bij het afkoelen.

BONEN-BASILICUM

Ingrediënten
– k
opje witte bonen
– handje verse basilicum
– royale scheut olijfolie
– sap van 1/2 tot 1 citroen
– peper en zout

Bereiding
Week de bonen een nachtje in ruim water.
– Kook ze gaar in bouillon/water, minstens een uur.
– Laat de bonen afkoelen en mix ze dan met de rest van de ingrediënten met een staafmixer tot een gladde puree.
– Proeven en eventueel bijkruiden.
– Lekker met geroosterde paprika on top.

WORTEL

Hierzo: https://soppafest.wordpress.com/2014/05/29/broodje-wortel/

HUMMUS

Die maakten Jolien en ik ook al voor Libelle: http://www.libelle.be/dossier/zomer/artikel/296209/hummus-als-lekkere-en-gezonde-dipsaus

Ik maakte voor de gelegenheid een gewone hummus, en eentje met geroosterde pompoen eronder gemixt.

Lekker met wat gerookt paprikapoeder on top.

AVOCADO

Ingrediënten
Avocado
– peper en zout
– citroensap

Bereiding
– Haal het vruchtvlees uit de avocado en plet met een vork tot een puree.
– Peper, zout en eventueel citroensap en je hebt een oersimpel heerlijk broodbeleg.

LINZEN-ZOETE AARDAPPEL

Naar een ideetje van Albert Heijn.

Ingrediënten
– scheut olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder
– 1 zoete aardappel
– 1 kopje rode linzen
– een paar takjes tijm
– 1/2 liter bouillon
– scheut rode wijnazijn
– peper en zout

Bereiding
Fruit de ui in wat olijfolie in een kookpot.
– Bak het gerookt paprikapoeder even mee.
– Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de azijn, en laat een 20-tal minuten koken tot al het water is opgenomen en de aardappel en linzen gaar zijn. Begin met iets minder bouillon of water en voeg toe als het nodig is. Roer af en toe.
– Voeg de azijn toe, vis de takken tijm eruit en mix tot een gladde puree.
– Kruid eventueel extra met peper en zout.
– Laat een uurtje afkoelen in de koelkast, de puree stijft dan nog wat op.
– Lekker met iets zuurs (kappertjes of iets anders gepekeld) on top.

 

2 thoughts on “Broodbeleg voor Melsele

  1. Hey !

    Super bedankt !

    Hier kunnen we al een eind mee. Ik herinner me ook eentje met pompoen ? Of was dat gewoon een variante om de hummus ?

    Dat oranje smeersel, de topper van Jolien J, was die met wortel, niet ?

    Ik ga aan de slag !

    Ook nog voor het ruilpotje notenpasta 😉

    Groetjes,

    Maria

    • Hé Maria,

      Tof dat je zo enthousiast bent! Die met pompoen was een gewone hummus + geroosterde pompoen er extra onder gemixt.

      Die waar Jolien zo zot op was, was inderdaad die met wortel. Succes!

      Liefs, Emma

Plaats een reactie